. Днес, на 13-ти октомври, в 16:37 ч. българско време,

...
. Днес, на 13-ти октомври, в 16:37 ч. българско време,
Коментари Харесай

УСПЕХ: Корабът Ню Шепърд на Блу Ориджин изведе в космоса апаратура на НАСА!

. Днес, на 13-ти октомври, в 16:37 ч. българско време, от космодрума край Ван Хорн в Западен Тексас излетя галактическата ракета на Блу Ориджин със суборбиталния транспортен съд “Ню Шепърд ”. Броени минути след старта корабът доближи космоса при оптималната височина от 105 километра, а на борда му пътуваха 12 научни постановки. Една от най-важните, благосъстоятелност на НАСА, изпита нови технологии за кацане на Луната в границите на програмата “Артемис ”. 

След приключването на полета, както галактическият транспортен съд, по този начин и ракетата-носител се завърнаха сполучливо на Земята. С това Блу Ориджин се утвърждава като втората компания в Съединени американски щати след СпейсЕкс с възвръщаеми галактически технологии. 

Днешният полет бе първи за компанията на Джеф Безос след десетмесечно спиране, както и първи за 2020-та година. Много галактически запалянковци са разбираемо недоволни от бавния напредък на Блу Ориджин – компания, която неслучайно е избрала костенурката за собствен знак. Някои анализатори настояват, че въпреки и Безос да харчи огромно количество персонални средства, по този начин финансирайки директно самодейностите си без да се подрежда авансово на държавната хранилка, компанията въпреки всичко наследява част от практиките на “Олд Спейс ” корпорациите като Боинг и Локхийд Мартин, в това число бюрокрацията им. Дали това е правилно, следва да забележим.

Но едно не може да спорен на Блу Ориджин – компанията има към този момент забележителна поредност от триумфи и нито един повсеместен неуспех. Единствено по време на първия полет през април 2015 година единствено корабът съумя да се завърне на Земята, само че не и ракетата, която се разруши, заради което задачата се води като отчасти сполучлива.

В хода на днешното изстрелване в космоса бяха изведени освен научни постановки, само че и хиляди пощенски картички от самодейността “Клуб за бъдещето ”, неправителствената самодейност на Блу Ориджин за вдъхновяване на възпитаници по целия свят да се впуснат в кариера в областта на математиката, науката или технологиите. Полетът също по този начин бе и един от последните безпилотни преди Безос да стартира да праща хора в космоса.

Коронната задача през днешния ден бе изпитанието на пакет от сензори на НАСА на име SUITE за идните пилотирани кацания на Луната. Тепърва следва да научим до каква степен опитът е бил сполучлив.

Тук е значимо да припомня, че в границите на програмата “Артемис ”, за разлика от миналата лунна стратегия “Аполо ” през 60-те години, НАСА ще се осланя на първо място на частни компании. Разбира се, и тогава частният бранш е взел участие интензивно в основаването на галактическата инсталация, само че този път компаниите сами създават галактическите си кораби, резервират правата върху тяхната благосъстоятелност и са изцяло виновни за тях. По-рано през 2020-та година НАСА избра три компании за градежа на пилотирани лунни модули – СпейсЕкс, Блу Ориджин и Дайнетикс. 

За СпейсЕкс към този момент знаем – на страниците на КОСМОС БГ не преставам да проследявам развиването на програмата “Старшип ”. Наскоро също по този начин оповестих, че Дайнетикс са изготвили сполучливо първия макет на лунния си модул. Що се касае до Блу Ориджин, компанията създава своя модул в партньорство с Локхийд Мартин, Нортроп Груман и Дрейпър Лабс – с което ускорява съмненията на анализаторите, че употребява “Олд Спейс ” практики. 

Фирмата на Безос конструира и по-мощна ракета на име “Ню Глен ”, която, за разлика от суборбиталната “Ню Шепърд ”, ще се употребява за орбитални изтрелвания. Не е ясно по кое време ще полети – дебютният старт е авансово плануван за 2021-ва. Блу Ориджин също по този начин ще доставя мотори от същия вид като тези на “Ню Глен ” за потребностите на Юнайтед Лонч Алайънс (обединението сред Боинг и Локхийд Мартин) и новата ракета “Вулкан ”, която ще размени употребяващата съветски мотори “Атлас 5 ”.

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР