Днес Meta обяви, че разширява програмата си за проверяване на

...
Днес Meta обяви, че разширява програмата си за проверяване на
Коментари Харесай

Мета обяви, че засилва битката с дезинформацията в България във Фейсбук и Инстаграм

Днес Meta разгласи, че уголемява програмата си за регулиране на обстоятелства в България и прибавя Factcheck.bg като сътрудник.

Factcheck.bg – българска платформа за инспекция на обстоятелства, сертифицирaна от самостоятелната Международна мрежа на проверителите на обстоятелства (International Fact-Checking Network), ще работи със своя екип на български език.

Той ще преглежда и прави оценка точността на наличието в България в допълнение на работата, която организация AFP (Агенция „ Франс прес “) към този момент прави в страната.

Като част от битката на Meta против разпространяването на погрешна информация, Meta си партнира с самостоятелни проверители на обстоятелства от целия свят, които преглеждат и правят оценка точността на наличието и има най-голямата мрежа за регулиране на информация измежду всички платформи.

Когато проверител оцени обещано наличие като недостоверно, Meta стартира да го демонстрира по-надолу във фийда, което доста понижава разпространяването му. Това предотвратява разпространяването на дезинформация и понижава броя на хората, които я виждат.

Страници, групи и сметки, които наново споделят дезинформационни материали, също ще виждат спад в разпространяването и ще им бъде отнета опцията да осъществят облаги и да пускат реклами.

Когато обява е маркирана като подправена информация, Meta предизвестява потребителите, които я виждат или пробват да я споделят, за това, че съдържа погрешни изказвания. Проверителите на обстоятелства не отстраняват изявления, сметки или страници от Facebook или Instagram.
 

„ Постоянно търсим способи, които да оказват помощ против разпространяването на подправена информация в платформата ни и осъзнаваме значимостта от партньорство с локални специалисти, с цел да го реализираме. Щастливи сме да стартираме партньорство с Factcheck.bg и ги приветстваме в световната ни стратегия “, сподели Джеймс Морган, управител „ Развитие на стратегически партньорства и интегритет на новините “ в Meta.

Тази стратегия е в сходство с тристепенния модел за възстановяване на качеството и достоверността на изявленията в потока с вести в приложенията на Meta. Съгласно този модел Фейсбук отстранява сметки и изявления, които нарушават Стандартите на общността или рекламните политики. Meta лимитира разпространяването на погрешни вести и подозрително наличие като кликбейтове и предизвестява потребителите, давайки им повече подтекст за изявленията, които виждат.
 

„ Мисията на Factcheck.bg e да се бори против дезинформацията, като ревизира обстоятелствата по отношение на най-високите стандарти на професионалната публицистика по тематики от публично значение. Партньорството с Meta ни дава опция да работим в поддръжка на тази задача, защото ще ни разреши да се противопоставяме на разпространяването на дезинформацията в една от най-посещаваните обществени мрежи в България ”, сподели Кристина Христова, началник на плана Factcheck.bg.

Factcheck.bg ще стартира да ревизира информация във Фейсбук и Instagram от март тази година. Това е вторият сътрудник на Meta в България след AFP, който ще ревизира обстоятелствата. Днес Meta работи с над 100 организации за инспекция на информация на повече от 60 езика по целия свят и влага в разнообразни способи да увеличи напъните си в тази тенденция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР