Днес между министерството на културата и Община Пловдив беше подписан

...
Днес между министерството на културата и Община Пловдив беше подписан
Коментари Харесай

Чудесна идея! В Стария град под тепетата ще бъде създадено занаятчийско училище

Днес сред министерството на културата и Община Пловдив беше подписан договорът за основаване на занаятчийско учебно заведение за деца в Старинен Пловдив през 2021 година “, заяви кметът Здравко Димитров. Проектът е на дирекция " Култура, археология и културно завещание " в партньорство с Регионална занаятчийска камара. 

Училището се основава с задача да резервира и разпространява българските обичаи и в него ще се образоват деца от пловдивските учебни заведения. Заниманията ще се организират в къщите в Старинен Пловдив – Улица на занаятите (ул. " Стръмна “ № 1, 1А, 3, 5), Бакалова къща (ул. " Д-р Ст. Чомаков " № 9), Галерия " Занаяти “ (ул. " Д-р Вълкович “ № 3). 

Проектът за занаятчийско учебно заведение е ориентиран към осъществяване на целогодишна просветителна стратегия с практическа устременост за възпитаници, за мотивирането им посредством изкуството на националните занаяти при избора на професионално развиване. По този метод ще се обезпечи достъп на децата до неофициално обучение в областта на занаятите, ще се подтиква техният креативен заряд и деятелност. Планирани са ежеседмични занимания в интервала март – юни и септември – октомври. 

Проектът дава опция построената база да се употребява допустимо най-рационално като през месеците юли и август в образованието ще могат да се включат и жители – студенти, български и задгранични туристи, поданици на града, които желаят сами да изработят неповторимо произведение. 

" Проектът бе квалифициран от специалисти от отдел " Култура, археология и културно завещание “ единствено за 2 дни, а цената на му е 100 000 лева Идеята за кандидатстване се  роди, откакто Министерски съвет на свое съвещание реши четири етнографски музея навън у нас да бъдат подкрепени с 305 000 лева Ставаше дума за архитектурно – етнографския комплекс " Самоводската чаршия “ във Велико Търново, Етнографски музей навън " Етър “ в Габрово, архитектурно – етнографския музей " Стария Добрич “ в  Добрич и Етнографски ареален комплекс в Златоград. След самодейността на Община Пловдив и Занаятчийската камара, към тези обекти с план се причисли и пловдивската " Улица на занаятите в Стария град “, описа заместник-кметът Пламен Петров, който сърдечно благодари на специалистите си за положителната, бърза и резултатна работа. 

Предстои планът да бъде одобрен от Общински съвет – Пловдив, с направен контракт за взаимна активност сред Община Пловдив и Регионална занаятчийска камара – Пловдив, като координационните и просветителни действия ще бъдат изпълнявани от членове на Регионалната занаятчийска камара, а информационната стратегия, логистиката, рекламата и отчетността – от Община Пловдив. 

Знанията и уменията ще бъдат преподавани от 20 майстори занаятчии , притежаващи майсторски свидетелства, издадени от Регионалната занаятчийска камара в Пловдив, която е сътрудник по плана. Ще бъдат образувани групи от 4 до 6 деца, според от спецификата на работата и опциите на пространствата в работилниците. Планираната дълготрайност на всяко занятие е от 4 астрономически или 6 образователни часа, като те ще се организират в занаятчийските ателиета. Учебното наличие на стратегиите ще бъде неповторимо, защото те ще се основат особено за потребностите на плана. По време на образователния курс няма оценки, само че се планува всяка просветителна стратегия да приключи  с галерия, представяща работата на децата в Галерия " Занаяти “ и връчване на Сертификати за преминатото образование. Очакваната посещаемост е над 100 деца месечно. 

Всички ученици на занаятчийското учебно заведение   ще имат опцията да се образоват и да вземат участие на обичайни и одобрени конгреси като Пролетния и Есенния панаир на занаятите в Пловдив, в изложения и разнообразни културни събития. 

Децата ще имат опцията да усвояват тънкостите на занаятите под вещото управление на едни от най-изявените пловдивски майстори –занаятчии. Това са: Васка Велкова – изобразяване върху стъкло;

Даниела Горалова – разработване на художествена керамика; Пенка Ставрева – кукли; Варта Торосян – пекарство; Славка Балджиева – художествени тъкани (вертикален стан); Спаска Георгакева – художествени тъкани (плъсти и иглонабиване); Галина Тодорова – разработване на художествена керамика (писани яйца); Костадин Деведжиев – художествена обработка на дърво и дърворезба; Елена Демирева – художествена обработка на дърво (варак); Валентина Хубенова – национални кукли; Димитър Мирчев – ремонт старинно оръжие; Тони Пранджева – художествена керамика моделиране, мозайки; Елена Георгиева – иконопис; Иван Тонев – гайтанджийство; Жулиета  Георгиева - царевична шума; Цветанка Пеева-Видева – художествена керамика; Елена Драмова – художествени тъкани, водоравен стан; Христо Войводов – разработване на произведения от кожа; Стоян Стоянов – разработване на украшения от мъниста, художествени тъкани; Любен Баков – ретро-фото.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР