Жълт код за опасно количество валежи за няколко области на

...
Жълт код за опасно количество валежи за няколко области на
Коментари Харесай

Жълт код за опасни валежи за няколко области на страната утре

Жълт код за рисково количество превалявания за няколко области на страната е разгласен за утрешния ден. Това оповестиха от Националния институт по метрология и хидрология /НИМХ/ при Българска академия на науките. 

Оттам обясниха, че атмосферното налягане ще се намалява и след обяд ще е по-ниско от междинното за месеца, вечерта ще стартира да се покачва.

През нощта облачността ще е забележителна, на обособени места в югозападните региони ще има превалявания от дъжд . В по-голямата част от страната ще е безшумно, по Черноморието със слаб вятър от юг-югозапад. Минималните температури ще бъдат най-вече сред 5° и 10° , София – към 7°.

Утре облачността ще остане забележителна, към и след обяд над Западна България – купесто-дъждовна и там ще има краткотрайни валежи; на обособени места, основно в планинските региони, ще са краткотрайно интензивни . В източната половина на страната преваляванията ще са единствено на обособени места, най-вече слаби. Ще духа слаб до сдържан вятър от изток-югоизток. Преобладаващите оптимални температури ще бъдат сред 16° и 21° , в София – към 17°.

Над планините облачността ще е забележителна, купеста и купесто-дъждовна . На доста места в масивите в западната половина на страната ще има превалявания от дъжд, в обособени региони основно в Рило-Родопската област – обилни по количество. В планините в Източна България ще е съвсем без превалявания.

По най-високите елементи на Рила, Пирин и Стара планина ще духа сдържан северозападен вятър , в по-ниските елементи ще се ориентира от изток-югоизток. Температурите ще останат без основна смяна, оптималната на височина 1200 метра ще бъде към 10°, на 2000 метра – към 3°.

Над Черноморието облачността ще е забележителна, само че ще е съвсем без превалявания . Ще духа до сдържан вятър от югозапад, по-късно денем ще се ориентира от югоизток. Максималните температури ще са 16°-18°. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Каква е обстановката в наводненото видинско село Делейна след днешния проливен дъжд?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР