Днес легендата на българския футбол и ЦСКА Емил Костадинов празнува

...
Днес легендата на българския футбол и ЦСКА Емил Костадинов празнува
Коментари Харесай

Емил Костадинов на 55: Футбол не се прави само с наемници

Днес легендата на българския футбол и ЦСКА Емил Костадинов чества своя 55-и рожден ден.

В края на предходната година сътрудниците ни от предаването „ Код Спорт “ по TV+ Владимир Памуков и Красимир Минев, припомниха свое архивно изявление с героя от „ Парк де Пренс “ през 1993 и подобен от американското лято през 1994 година.

Ето част от диалога:

Какво се случва с националния тим сега?
– В рецесия сме. През последните 15 години българският футбол, като се изключи 4-5 доста положителни футболисти, не излизат играчи освен на международно равнище, само че и на над приблизително европейско равнище. Другите страни се развиват по различен метод. Страни като Люксембург може да поднесат изненада против всеки. Вината е в нас. Не упреквам страната, просто клубовете не отделят огромно внимание на подрастващите. Това е тривиално, само че е истината за мен.

Кога ще спре това „ свободно рухване “?
– Когато всички ние – футболните хора и тези, които ръководят клубовете, проумеят, че единствено с наемници, футбол не се прави. Ако няма българи в тимовете, които милеят за всеки клуб и за страната си, доста мъчно ще стане.

Защо България не употребява инерцията от средата на 90-те години, с цел да сложи футбола ни във допустимо най-хубави условия?
– Много пъти съм казвал, че след 1994 година във футбола влязоха хора, които мислеха единствено за печелбарство, а не за неговото развиване. Прегледайте кои бяха президентите на съвсем всички водещи клубове и ще разберете къде е една от аргументите.

Ти си отговорник за младежкия народен тим и за юношеските обединения в БФС. Бъди почтен, има ли в действителност положителни млади играчи, тъй като сме виждали по какъв начин на лагери треньорските щабове са шокирани от обикновени неща, които националите не са научили?
– Аз постоянно съм почтен. Това е потресаващо, в действителност – да си стигнал до националния тим и да не знаеш обикновени неща във футбола. Проблемът е, че за мен персонално, сред 10 и 15 години не се работи с футболистите както би трябвало. През това време клубовете, а и ние всички хора в този спорт, повече отделяхме внимание на всеобщ футбол, а не на първокласен. Ако един предстоящ състезател като младеж не научи „ А “ и „ Б “ във футбола, той след това не може да развие цялостните си качества. Там би трябвало да се акцентира.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР