Днес комисия от Министерство на културата прие работата по реставрацията

...
Днес комисия от Министерство на културата прие работата по реставрацията
Коментари Харесай

Фасадата на една от най-впечатляващите къщи в Стария град грейна в оригиналния си вид

Днес комисия от Министерство на културата одобри работата по реставрацията на къщата на Верен Стамболян

Комисия, назначена със Заповед на Министъра на културата, през днешния ден одобри реставрацията на фасадата на къщата на Верен Стамболян – културна полезност с категория „ национално значение “, част отАрхитектурно-исторически резерват „ Старинен Пловдив ”.

В състава на комисията, според член 83а от ЗКН, са включени представители на Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание “ към МК, представител на НИНКН и на Община Пловдив. Директорът на ОИ „ Старинен Пловдив “ доцент Елена Кантарева-Дечева и инж. Константин Константинов – представител на компанията реализатор „ Рестстрой “ ЕООД показаха пред комисията отчет и цялостната документи за процеса на реституция.

Припомняме, че от 2021 година Общински институт „ Старинен Пловдив “ има подписан контракт с МК по план за даване на целева финансова поддръжка за осъществяване на консервационно-реставрационни работи на фасадата на къщата на „ Верен Стамболян “ на стойност 101 000 лева След извършена социална поръчка, за реализатор е определена компания „ Рестстрой “ ЕООД. Дейностите по реставрацията на фасадата бяха осъществени от екип с началник Елена Кривошиева, по план на Никола Стоянов. Те завършиха в края на ноември 2021 година, а къща Стамболян след двадесет години възвърна богато декорираната си фасада, една от най-впечатляващите на територията на Стария град.

Къщата на Верен Стамболян, ситуирана на югоизточния скат на Джамбаз тепе е издигната през втората половина на XIX век. Представлява двуетажна симетрична постройка с внушителни размери, със забележителна външна и вътрешна украса. От 70-те до края на 90-те години на предишния век, постройката е била предоставена за креативна база на СБХ и става известна като Къщата на художниците в Пловдив. През 2001 година мазилката на богато декорираната и фасада е сменена с нова, само че изписването не е възобновено. От 2010 година в къщата е ситуирана непрекъснатата експозиция с творби на известния пловдивски художник Димитър Киров.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР