Днес Израел и Иран са заклети врагове, но това невинаги

...
Днес Израел и Иран са заклети врагове, но това невинаги
Коментари Харесай

Иран и Израел невинаги са били заклети врагове

Днес Израел и Иран са върли врагове, само че това не всеки път е било по този начин, написа АРД в обява за историята на връзките сред двете страни. Въпреки че от години Техеран финансира и доставя с оръжие терористичните организации Хамас и Хизбула, като по този метод стои зад доста от терористичните набези против Израел, в миналото двете страни са имали близки връзки.

Омразата и враждебността към Израел са част от политическото ДНК на Ислямска република Иран, разяснява създателят на публикацията Улрих Пик от Зюдвеструндфунк (SWR). Почти никоя публична проява в Иран не минава без апела " Смърт на Израел ". А всеки финален петък от ислямския месец на постите Рамадан властническата страна чества " Деня на Ал Кудс " (Деня на Йерусалим).

На този ден моллите приканват за заличаването на " дребния Сатана " Израел (успоредно с " огромния Сатана " САЩ) и отхвърлят правото на битие на страната. " Ционисткият режим ", споделя революционният водач Али Хаменей, е рак, който би трябвало да бъде изрязан от Близкия изток.

Кога поражда враждата?

Враждебността на Ислямската република към еврейската страна води началото си от аятолах Хомейни. В началото на 1960-те години, когато той към момента живее в Иран, шиитският свещеник разказва тогавашния шах Реза Пахлави като " прикрит евреин ", който получавал заповеди от Израел. Монархът фактически е поддържал близки и другарски връзки с държавното управление в Йерусалим.

По време на своето заточение в Наджаф, Ирак, той неведнъж е атакувал вербално страната Израел. Тези словесни нападки и убийството на лидера на еврейската общественост в Техеран през май 1979 година, незабавно след революцията, карат доста ирански евреи да изоставен страната. От към 65 хиляди в края на седемдесетте години днес техният брой е редуциран до под 10 хиляди души.

Според иранската конституция евреите са предпазено религиозно малцинство. Тяхната общност дори има собствен представител в Народното събрание в Техеран - един народен представител, отбелязва АРД.

Иран отхвърля правото на битие на израелската държаваСнимка: Vahid Salemi/AP/picture alliance

Техеран твърди, че Ислямската република е антиционистка, само че не и антисемитска, напомня немското издание. 

Финансирането на групировките

Че Иран и Израел са и политически противници, става явно за всички след нахлуването на Израел в Ливан през 1982 година. Тогава Техеран изпраща там няколкостотин революционни гвардейци, които да защитят шиитите. По това време в иранското посолство в Дамаск е учредена и групировката Хизбула.

Ливанската шиитска милиция получава военно образование и оръжия от иранските бригади Ал Кудс - елитното звено на Революционната армия за задачи зад граница. В момента Хизбула разполага с към 140 000 ракети, които са ориентирани към Израел от Южен Ливан.

Освен Хизбула и Хамас, палестинското звено на " Мюсюлмански братя " също е финансирано и въоръжавано от Техеран за битката против Израел. Техните водачи са добре пристигнали в Техеран.

Сътрудничеството сред двете страни

Израел и Иран разполагат с най-големия боен капацитет в Близкия изток и се съревновават за политическото предимство в района. Но в предишното, когато се е налагало да се борят с общ зложелател, двете страни са работили дружно. По време на войната сред Иран и Ирак (1980-1988 г.) Техеран неведнъж се е снабдявал с оръжия от Израел. Двете страни тогава бяха обединени от желанието си за елиминиране на иракския деспот Саддам Хюсеин.

Иран и Израел са двете най-големи военни сили в Близкия изтокСнимка: Iranian Defence Ministry via ZUMA Press Wire/picture alliance

Твърди се и че Израел е забъркан и в аферата " Иран-контри " от средата на 1980-те години, когато Вашингтон доставя скрито оръжие под прикритие на Ислямската република, с цел да употребява приходите от това за финансиране на партизанската война против лявото сандинистко държавно управление на Никарагуа.

Времето преди Ислямската гражданска война показва опцията за различен метод в връзките сред Техеран и Тел Авив. Тогава Иран е една от първите страни, които признават правото на битие на Израел и неговата самостоятелност през 1948 година.

В спора в Близкия изток Израел гледаше на Иран като на съдружник против арабските страни. Той получаваше нефт в обилие от Техеран, а и двете страни култивираха другарството си със Съединени американски щати. Твърди се, че Иран е получил израелска поддръжка на доста ранен стадий и за развиването на нуклеарната си стратегия.

Сянката на иранската нуклеарна стратегия

Днес обаче взаимната неприязън се подхранва в това число и от риска от ескалация поради нуклеарната стратегия на Иран. От 2009 година Техеран е преместил част от атомните си уреди подземен, където те са по-добре защитени срещу офанзиви. Израел към този момент на два пъти е унищожавал нуклеарни уреди, намиращи се над земята в чужбина - в Ирак през 1981 година и в Сирия през 2007 година. През последните две десетилетия бяха убити и над половин дузина иранци на значими позиции в нуклеарната стратегия на Техеран. Слуховете, че зад това стои израелското външно разузнаване Мосад не са нито потвърждавани, нито отричани от Израел.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР