Днес и утре нивата на фини прахови частици във въздуха

...
Днес и утре нивата на фини прахови частици във въздуха
Коментари Харесай

Има прогноза за мръсен въздух днес и утре в столичните квартали "Хиподрума" и "Павлово"

Днес и на следващия ден равнищата на фини прахови частици във въздуха в столичния квартал " Хиподрума " и " Павлово " ще бъдат над нормата. Това демонстрира системата за ранно прогнозиране на Столичната община.

Според данните за идващите 48 часа в " Хиподрума " равнищата на фини прахови частици ще са 200 µg/m3, което е 4 пъти над нормата от 50 µg/m3 (микрограма на пространствен метър), a тези в " Павлово " ще са сред 100 и 150 µg/m3. Превишения през двата дни се чакат и в квартал " Надежда ", само че там прогнозата сочи, че ща са до 100 µg/m3.

От Столичната община насочат апел към жителите да не употребяват персоналните си коли и да се предвижват с градския превоз. Това е част от ограниченията против мръсния въздух, които през днешния ден ще гласоподава Столичният общински съвет.

Системата на общината работи от към този момент 4 месеца, само че беше оповестена едвам в средата на декември. Тя известява за благоприятни условия в идващите 48 часа в София да има високи равнища на нездравословни излъчвания във въздуха в София. На няколко пъти обаче прогнозите й не бяха правилни и имаше дни, в които равнищата на фини прахови частици бяха над нормата, само че тя не ги предвижда. Впоследствие се разбра, че системата е точна до 80%, като има 20% възможност за неточност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР