Днес Финландия избира президент, а сегашният държавен глава Саули Нийнистьо

...
Днес Финландия избира президент, а сегашният държавен глава Саули Нийнистьо
Коментари Харесай

Кафе, глоби за превишена скорост, „сису”, хеви метъл и трудолюбие: нещата, които трябва да знаем за Финландия


Днес Финландия избира президент, а сегашният държавен глава Саули Нийнистьо евентуално ще бъде избран отново за още един 6-годишен мандат.

Ето пет неща, които е добре да знаете за тази северна нация.

[b]Кафето е на пиедестал[/b]

Финландците пият най-вече кафе в света, към 12,2 кг. годишно на човек, съпоставено с да вземем за пример 5,6 кг. в Италия, съгласно данни от 2015 на интернационалната организация за кафето (International Coffee Organization, ICO). Те се любуват на своето „ кави ” когато и да е на деня. В страна със строги правила за пиянство на алкохол и шофиране, напитката е неотменна част от празненства като кръщене, женитба, заравяне, рожден ден или всекидневно събиране на хора.

Има даже финландската сентенция, която гласи: „ Дори терорист може да бъде спрян, само че не и копнежът по кафето ”.

[b]Бясното шофиране е немислимо[/b]

Известни като едни от най-бързите в света, финландските водачи от „ Формула 1 ” са си спечелили прозвището „ летящите финландци ”, откакто завоюваха и няколко надпревари със спортни коли от Световния рали шампионат. Но отвън пистата водачите внимават да не превишат скоростта, тъй като санкциите са пропорционални на прихода на лидера.

През 2007 шведски водач беше санкциониран 20 500 евро за ръководене на автомобил със 67 км./ч., надхвърляйки 30-километровия предел на югозападния финландски остров Аланд. Тъй като бил заявил за 2006 чист приход от 290 000 евро, получил тази санкция.

[b]Финландците са „ сису ”[/b]

Освен че се славят със своята въздържаност, финландците са известни също с еластичност и издръжливост. Това може да се отдаде на „ сису ” – финландско разбиране, което сплотява храброст, увереност и упоритост пред лицето на несгодите. Финландците изясняват със „ сису ” това, че са били в положение да отхвърлен офанзивите на руските си съседи през Втората международна война.

След като претърпява 6 века под шведско ръководство до 1809, Финландия става самостоятелно Велико княжество на Руската империя до 1917, когато получава самостоятелност след рухването на царизма.

[b]Хеви метъл музиката е навсякъде[/b]

Хеви метъл е главната музика, слушана в страната, която има една от най-големите концентрации на фенове на този род рок музика в света.

Докато в прилежащите Швеция и Норвегия се падат по 27 хеви метъл банди на 100 000 души население, във Финландия са 54, което значи, че има хеви етъл група в съвсем всяко село.

Apocalyptica, HIM, Nightwish и Amorphis са единствено някои на най-известните сформира, известни надалеч отвън границите на Финландия. През 2006 хеви метъл групата Lordi, известна с маските на чудовища, които носи, стана първият хард рок участник, спечелил песенния конкурс „ Евровизия ”.

[b]27 юли е Националният ден на поспаланкото[/b]

В Националния ден на успалите се, отбелязван на 27 юли, който в къщата се разсъни финален, го чака да бъде залян с кофа вода или напряко да бъде хвърлен във водата, която е в обилие във Финландия. В страната има 187 000 езера. Тази традиция датира от Средновековието и се основава на вярването, че който стане финален от леглото ще е ленив или няма да го бива през останалата част от годината.

Празникът, който е импровизирано честване, а не е набожен, се свързва с легендата за седемте спящи от Ефес – група младежи, които през 1 век се крили в пещера от гонене. Те спали съвсем 200 години в пещера покрай град Ефес, през днешния ден в Турция, и се събудили в края на гоненията на християните. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР