Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият

...
Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият
Коментари Харесай

Поклонението на вярващите пред Светата плащеница да е без докосване и без минаване под нея

Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия наследник. В този ден Христос претърпял безчет поругания, страдания и неимоверни премеждия. Това е денят, в който е разпънат на кръст почтеният Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и непреодолим за нашите грехове, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество ".

На Велики петък Исус е заровен в каменен саркофаг в пещера, пред която слагат стража и голям камък на входа. На този ден в храмовете се прави опело и се отслужва богослужението, наречено Царските часове.

На утринната работа се четат дванайсет фрагмента от Евангелието, които описват за пристрастеностите /страданията - на църковнославянски/ на Исус Христос. На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.

Разпети петък е!

За богослуженията на Велики петък Светият синод на Българската православна черква - Българска патриаршия приканва своите правилни рожби в тези дни на Христовите премеждия да спазят прецизно всички епидемиологични условия на държавните управляващи, поради заплахата от заразяване и разпространяване на ковид, като уважително и настоятелно се съобразят с предписанията на Светия синод.

От Светия синод предлагат в храмовете на БПЦ "поклонението пред Светата плащеница от вярващите да става без тя да се целува, без да се допира, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец, а с благоговейно прекръстване и поясен реверанс да се извърши поклонението пред Светата плащеница ".

Светият синод на БПЦ припомня на вярващите, че слагането на защитни маски в храма и отвън него е наложително, както и спазването на нужното разстояние един от различен, като деликатно се следи то да не се нарушава.

На Разпети петък постът е изключително, а вечерта се отслужва опело Христово. На вечерното свещенодействие в храма се съпреживява Христовата гибел - изнася се Христовата плащеница, отдадена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига "гробът " Христов, декориран с цветя, а на престола се слага плащеницата. Тя съставлява парче плат, на което е извезан обликът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са отдадени на страданията и гибелта Христови.

Едно от песнопенията, което е признато да се извършва на службата на Велики петък, се назовава "Плачът на Богородица ". Тази молитва се чете в памет на душевните премеждия на Дева Мария, която стояла до кръста на своя наследник и го призовавала, произнасяйки скръбни слова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР