Днес е срещата между австралийският премиер Антъни Албанезе и китайският

...
Днес е срещата между австралийският премиер Антъни Албанезе и китайският
Коментари Харесай

Австралийският премиер Антъни Албанезе се срещa със Си Дзинпин в Китай

Днес е срещата сред австралийският министър председател Антъни Албанезе и китайският президент Си Дзинпин , оповестява БиБиСи. Албанезе, който кацна в Шанхай в събота, е първият австралийски водач, посетил Китай от 2016 година

Посещението се преглежда като основен миг в размразяването на връзките на двете страни след поредност от търговски разногласия и такива за сигурността. Търговията ще бъде преди всичко в дневния ред на срещата. Албанезе зове за унищожаване на китайските мита върху австралийски артикули. Очаква се Си да изиска повече достъп до основни австралийски браншове.

" Това, което споделих, е, че би трябвало да си сътрудничим с Китай там, където можем, да не сме съгласни там, където би трябвало, и да се ангажираме с националния си интерес ", сподели Албанезе пред кореспонденти в Пекин през днешния ден преди срещата.
 Австралийски министър председател посещава Китай за първи път от 2016 година
Австралийски министър председател посещава Китай за първи път от 2016 година

Двете страни реализираха прогрес във връщането към " безпрепятствена търговия "

Пътуването му идва откакто връзките сред Австралия и нейния максимален търговски сътрудник се утежниха през последните години, като Китай наложи наказания върху австралийския експорт, откакто Канбера прикани за интернационално следствие на произхода на ковид. Визитата също така съответствува с 50-годишнината от емблематичното посещаване на Гоу Уитлам в Китай при Мао Цзедун през 1973 година, която бележи първото посещаване на австралийски министър-председател след установяването на дипломатически връзки.

На въпрос дали Австралия може да се " довери " на Китай, Албанезе отговори, че предходните му задължения със Си са били " позитивни " и " градивни ". " Но ние също по този начин признаваме, че имаме разнообразни политически системи, надлежно и доста разнообразни полезности, както и разнообразни истории.
 Австралия търси стабилизиране на връзките с Китай
Австралия търси стабилизиране на връзките с Китай

Страната ще изпрати върховен чиновник на форума за защита на Китай, до момента в който връзките се стабилизират

Преговорите през днешния ден се чака да бъдат затруднени от лист с трудности и опасения за сигурността.

Австралийският публицист Янг Хенджун е в пандиза в Китай по обвинявания в шпионаж от 2019 година а Албанезе е изправен пред напън да обезпечи освобождението му.

Според анализатори възходящите военни връзки на Канбера с Вашингтон и неотдавнашното преразглеждане на нейната отбранителна позиция може да затруднят двете страни да намерят общ език отвън икономическите ползи.

Някои специалисти считат че Пекин ще упорства за по-голям достъп до ресурсите и възобновимите енергийни браншове на Австралия , само че през последните години австралийското държавно управление предприе ограничения за възпрепятстване на китайската благосъстоятелност върху минни планове.
 Китай пусна на независимост австралийската журналистка Чен Лей
Китай пусна на независимост австралийската журналистка Чен Лей

Тя беше упрекната за шерване на държавни секрети с друга страна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР