Днес е поредният ден, в който бизнесът ще купува скъп

...
Днес е поредният ден, в който бизнесът ще купува скъп
Коментари Харесай

Цената на тока с нов рекорд на енергийната борса

Днес е следващият ден, в който бизнесът ще купува безценен ток от енергийната борса, съобщи NOVA. Прогнозната междинна цена за мегаватчас е 361,26 лева Пиковата цена бе към среднощ, когато се очакваше токът да доближи 528,73 лева Високите цени на тока за бизнеса ще повлекат след себе си и цената на водата, тъй като на доста места у нас водата се добива с помпи на ток. Затова ВиК бранша сигнализира, че все по-трудно се оправя в тази обстановка. На места предвижданията са цената на водата да скочи с 30 на 100.

От ВиК бранша предвиждат по-скъпа вода и по-лошо качество на услугата. „ След като няма нужния запас, ВиК сдруженията не могат да дават качествени услуги. Ако не до банкрут, то сигурно ще докара до утежняване на качествата на ВиК услугите в страната. Разходите, които са за електричество за август месец предходната година и за август месец тази година са 900 хиляди лева.”, сподели Ангел Престойски от Съюза на ВиК операторите в България.

Това неизбежно ще докара до по-висока цена за кубик вода за всяко домакинство в страната „ Според мен не би трябвало единствено да се приказва за покачване на цената. Трябва да се намерят буфери, посредством които това покачване да бъде търпимо за населението”, разяснява Престойски.

На фона на това през днешния ден за следващ път ще бъде строшен връх. Мегаватчас ток за бизнеса ще доближи пикова стойност от 528 лв.. Средните стойности за деня също ще останат високи.

„ Средната планирана цена, която КЕВР е определил за този интервал, е 60 евро. За на следващия ден в България е 3 пъти по-висока 184,70 – 185 евро”, съобщи Васил Велев от АИКБ.

Прогнозата е, че всичко това ще докара до смяна на цените за клиентите след Нова година с сред 20 и 30%.

„ Битовите клиенти са мощно субсидирани. След Нова година би трябвало КЕВР да преработи ценовото си решение и да има едно несимволично увеличение”, уточни Велев.

С позиция против ценовите върхове излязоха и КРИБ, и Българската федерация на индустралините енергийни потребители. Според тях към този момент не може да се приказва за конкуренция в бизнеса, нито даже за оцеляване на индустриалните предприятия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР