Днес е петък 13-ти – дата, на която милиони суеверни

...
Днес е петък 13-ти – дата, на която милиони суеверни
Коментари Харесай

Истинските ужаси, които са се случвали на петък 13-ти

Днес е петък 13-ти – дата, на която милиони суеверни хора ще заобикалят срещите с черни котки, ще стоят надалеч от огледала и стълби и ще хапват безвкусни ястия, обезпокоени, че могат да разсипят солта. Други ще откажат да карат или да се качат на аероплан, написа в. „ Дейли остарял “.



За страха от петък 13-ти има термин - параскаведекатриафобия или фригатрискаидекафобия. Около 30% от британците страдат от тази уплаха. Страхът от цифрата 13, прочут като трискаидекафобия, пък тормози внушителните 70% от британците, написа вестника.



По мотив днешния петък 13-ти изданието предлага 13 страховити събития, които са се случили или следва да се случат на тази дата:

1. Удар от гръмотевица

През август 2010 година 13-годишно момче е ударено от гръмотевица в Съфолк, Англия. Колкото и необикновено да звучи, това се е случило в 13:13 ч. За шанс момчето се е разминало единствено с леки изгаряния.

2. На тази дата се усилва броят на случаите

В обява от 1993 година, озаглавена „ Вреди ли петък 13-ти на здравето? “, откриватели проучват пътните произшествия и болничните приеми на тази дата спрямо останалите петъци. Анализът демонстрира, че въпреки по-малко хора да сядат зад кормилото в петък 13-ти, болничните приеми се усилват с 52%.

3. Самолетни произшествия

Най-злокобната самолетна злополука, записана в петък 13-ти, се случва през октомври 1972 година, когато аероплан се разрушава в Андите. На място умират 12 души, други умират при последвала лавина. Преди да им бъде оказана помощ 72 дни по-късно, оживелите са принудени да се хранят с трупове. Инцидентът е претворен във кино лентата „ Живи “ (Alive, 1993).

4. На тази дата се чака краят на света

Според прогнозите в петък 13-ти през 2029 година метеоритът 99942 Апофис с диаметър 320 м ще премине рисково близо край Земята. Според учени от НАСА той е задоволително огромен, с цел да оцелее при прекосяването през земната атмосфера. Ако падне на суша, метеоритът може да опустоши район с размерите на Тексас. Ако падне в океана, може да провокира повсеместни талази цунами.



5. Увеличава се броят на автомобилните произшествия

Петък 13-ти в действителност е ден, който носи неприятен шанс на водачите, съгласно статистика на пътните катастрофи. Анализ на застрахователната компания „ Норуич юниън “ на шест петъка 13-ти, случили се сред 2002 и 2006 година, демонстрира, че исковете за погашение на обезщетение на този ден са били с 13% повече, в сравнение с в останалите дни.

6. Военни дейности

По време на Втората международна война през септември 1940 година на петък 13-ти нацистите бомбардират Бъкингамския замък.

7. Природни бедствия

На 13 ноември 1970 година циклон лишава живота на 500 хиляди души в Бангладеш в едно от най-катастрофалните естествени бедствия, на които човечеството в миналото е било очевидец.

8. Потъване на кораби

През 2012 година на тази дата отчасти потъва туристическият транспортен съд „ Коста Конкордия “. Загиват над 30 души.

9. Загуба на пари

Паричните загуби на всеки петък 13-ти се пресмятат на към 900 млн. $, защото доста хора се опасяват да работят и пътуват на тази дата.



10. Игнориране на убийства

Едно от най-известните и брутални убийства в Ню Йорк се случва на тази дата. В петък 13-ти през март 1964 година шефката на бар Кити Дженовезе е нападната, измъчвана и изнасилена от чужд фанатик, разпознат след това като Уинстън Моузли. Според обява на в. „ Ню Йорк таймс “ 38 души са били очевидци на нападението, само че никой не е повикал полиция. Трагичният случай заляга в курсовете по логика на психиката като илюстрация на „ резултата на страничния наблюдаващ “ или „ синдрома Кити Дженовезе “, когато хората не реагират в дадена обстановка, допускайки, че някой различен ще го направи.

11. Убийства

На тази дата се правят повече убийства. Едно от най-известните измежду тях е убийството на 25-годишната продажница Франсис Коулс на 13 февруари 1891 година, която става последната жертва на Джак Изкормвача.

12. На тази дата умира Тупак Шакур

Петък, 13 септември 1996 година, е черен ден за хип-хопа – рапърът Тупак Шакур умира в болница в Лос Анджелис от раните, които е получил при пукотевица на 7 септември.



13. Денят на обесването

Петък е бил именуван Деня на обесването, защото е било всекидневно в този ден да се екзекутират нарушители. Стъпалата до ешафода са били 13, също толкоз са били врътките на възела на бесилото, 13 пенса се заплащали на палача.

Не толкоз застрашителен, а по-скоро любопитен взор към петък 13-и предлага сп. „ Лайв сайънс “:

* Не е ясно по кое време и за какво петък 13-ти е обвързван с неприятния шанс. Асоциацията може да е библейска – 13 са гостите на Тайна вечеря, когато е предаден Исус. Той е разпънат на идващия ден – петък. Възможно е и 13-ти да е в недружелюбност, тъй като е след 12-ти, а това е броят на месеците и дните на коледните празници. Дузина са и знаците на зодиака, боговете на Олимп, подвизите на Херкулес, израелските племена и апостолите на Исус.

* Каквато и да е повода, страхът от петък 13-и е доста публикуван. Затова постоянно хотели и лечебни заведения прескачат 13-тия етаж, а летищата – 13-и излаз.



* Режисьорът на психически трилъри Алфред Хичкок е роден в петък 13-и. Фидел Кастро също е роден в петък 13-и през август 1926 година

* Защо суеверията за петък 13-ти толкоз надълбоко се загнездват у нас? Според Томас Гилович, декан на катедрата по логика на психиката в Корнелския университет, мозъкът ни е прекомерно добър в асоциациите. „ Ако нещо неприятно ви се случи в петък 13-и, двете неща ще останат вечно свързани за Вас и ще забравите всички останали дни с съдбовната дата, когато нищо не се е случило “, споделя той.

* За езичниците 13 е щастливо число, съответстващо на броя на пълнолунията за една година.



* Президентът Франклин Рузвелт не е пътувал в петък 13-ти, нито е давал вечери за 13 души. Наполеон и президентът Хърбърт Хувър също са страдали от мъчителен боязън от цифрата 13.

* Марк Твен един път бил 13-тият поканен на вечеря. Приятел го предизвестил да не върви. „ Беше в действителност неприятен шанс – разказал му по-късно писателят – Те имаха храна единствено за 12 души “.

Във Франция е признато, в случай че плануваните посетители се окажат 13, да се кани и 14-и, като от време на време даже се прибягва до експерт.

* Брокерът Томас Лоусън споделя в книгата си „ Петък 13-ти “ през 1907 година по какъв начин негов сътрудник се опитал да намали показателите на Уолстрийт денем с най-лош шанс. След това брокерите заобикалят по всякакъв начин да купуват и продават акции на този ден.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР