Днес е Лазаровден! На този ден групи от по шест-седем

...
Днес е Лазаровден! На този ден групи от по шест-седем
Коментари Харесай

Днес е светъл празник с три важни ритуала за берекет, даряват се яйца и пари, a 3 страхотни имена ще почерпят

Днес е Лазаровден! На този ден групи от по шест-седем девойки на възраст от 10 до 16 години, облечени в празнични облекла или невестински костюми и закичени с венци и китки, обикалят домовете в селото, като пеят обредни песни за всеки член от фамилията, възхваляват деца, остарели, млади, моми, ергени, невести.
Домакините ги подаряват с яйца и пари. Вярва се, че къщата, в която са влезнали и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Лазарките обхождат горите, реките и ливадите. С ария навлизат в нивите и пожелават богата годишна продукция от раззеленилото се жито.
Денят се назовава още Лазарова събота, Лазарица, Лазар. Три обредни ритуала са свързани с него - лазаруване, избиране на кумица и боенек. И трите са свързани с прехода към моминството, с любовта и задомяването.
Ето ги и специфичните ритуали:
Буенек или буенец е български национален бит, осъществяван в Източна България. Изпълнява се за здраве и изобилие една седмица преди Великден. Името му идва от характера на танца, който извършват – избухлив танц, бързо трополящо хоро.
Обичаят се извършва от моми, които избират между тях лидерка буенек. Тя е облечена с празничен костюм от ярки, свежи облекла, състоящ се от мъжка риза и богато декориран с разноцветни панделки или парцалчета и синчани китки калпак, а косите ѝ са разпуснати. Върху гърдите ѝ са кръстосани два колана бозунци с огромни пафти и нанизи от монети, а на кръста ѝ са накичени разноцветни кърпи. Полата е бяла и мощно набрана в кръста, дълга е до коленете.
Заедно с буенека върви и младоженка. Нейната роля се извършва от момиче на 8-10-годишна възраст, чийто родители би трябвало да са живи. Тя е облечена с булченски облекла, а главата ѝ е забулена с алена забрадка. Заедно с цялата моминска група посещават всяка къща в селото. При осъществяване на ритуала буенека върти сабя, брадва или пръчка над главата на булката в акомпанимент на момите песнопойки, които са ситуирани в две редици, една против друга.
Булката поставя кърпата на рамото на стопанката, която завръзва в нея пари и ги дарува с яйца и брашно. Според което, според дали в къщата живее мома, ерген или млада младоженка, се пее друга ария. За да се разгадае дали годината ще е плодородна, стопанката изнася решето от вкъщи си и го търкулва.
След обяд всички групи се събират на площада, а момите изпълняващи ролята на буенек се надиграват. След това се избира най-добре играещия буенек. Която мома завоюва я афишират за кумица и всички ѝ целуват ръка.

Честит имен ден на всички с имената Лазар, Лазарка, Лазарин! Бъдете здрави, щастливи и доста усмихнати!

.vertical_centering_css3 { position: relative; float: left; top: 50%; -webkit-transform: translateY(-50%); -ms-transform: translateY(-50%); transform: translateY(-50%); }
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР