Днес бе официално открит новият дом на Българския културно-информационен център

...
Днес бе официално открит новият дом на Българския културно-информационен център
Коментари Харесай

Откриха новата сграда на културно-информационния ни център в Скопие

Днес бе публично открит новият дом на Българския културно-информационен център в Скопие , който се намира на ул. " Никола Вапцаров " № 6.

" Културата е оня мост, посредством който всички ние имаме опция да се сближим още повече, да отправим взор и вяра за общо бъдеще - бъдеще , когато ще бъдем дружно, по-близки от преди, научили своите уроци и подготвени да работим дружно един до друг, с цел да затвърдим нашите общи цели за одобряване мястото на културата в нашите общества ", съобщи служебният министър на културата проф. Велислав Минеков по време на формалното разкриване.

Церемонията се организира в деня на св. Климент Охридски, в наличието на доста посетители и медии от България и Република Северна Македония, оповестиха от Министерството на културата.
 Културно-информационният център на България в Скопие се реалокира на нов адрес
Културно-информационният център на България в Скопие се реалокира на нов адрес

Той е открит през 2006 година

" Днес представителите на двете страни сме дружно, с цел да покажем, че културата е значима за двете общества и е оня бранш от двустранните ни връзки, който ни сближава ", сподели шефът на културно-информационния център Антония Велева . Тя означи, че новите пространства, които се намират в централната част на Скопие, дават опция за показване на създатели от двете страни, с упоритостта за по-тясно съдействие и ангажимент за повече взаимни събития.

Велева уточни още, че картината на съдействието сред двете страни се добавя и с информация за няколко идни плана. Сред тях са взаимен план на музикалните учебни заведения в София и в Скопие за общи уъркшопи и концерт, и планът по Оперативна стратегия " Помощ за развиване " - продан на експертиза сред български специалисти и техни сътрудници от РСМ в региона на консервацията и предаването на положителни практики.

Поздравителен адрес до шефа на БКИЦ в Скопие Антония Велева, от името на вицепрезидента на България Илияна Йотова, прочете представителят на екипа й Милена Димитрова. По време на формалната гала бе открита и изложбата " Заедно II ", в която са включени картини на шест модерни художници от България и 10 от Република Северна Македония.
 Клубовете ни в РСМ са само провокация поради имената си, съгласно Ковачевски
Клубовете ни в РСМ са само провокация поради имената си, съгласно Ковачевски

Призовах да се отварят културно-информационни центрове, които ще сближават, сподели той

Преди срещата Минеков се срещна с сътрудника си от Република Северна Македония Бисера Костадинова - Стойчевска. Акцент в диалога сред двамата министри бе подписаната през март тази година Програма за съдействие в региона на културата сред двете страни за интервала 2022 - 2025 година Бисера Костадинова - Стойчевска разяснява механизма за усилване на съдействието сред България и РСМ, посредством работните срещи, извършени през 2022 година Тя изрече удовлетворение от откриването на новата и съвременна постройка на Културно-информационния център на България в Скопие.

Минеков благодари за гостоприемството и също изрази удовлетворение, че центърът ще има нова постройка, което е причина активността му да се развива все по-успешно. Той се съгласи, че новата стратегия е извънредно обхватна и с повече конкретика във връзка с културния календар. Велислав Минеков също по този начин държи на обмена в региона на художественото обучение. По негова концепция са разкрити 2 спомагателни бройки в Националната художествена академия за студенти от РСМ. Като доста добра концепция прави оценка той и взаимните археологически изследвания, както и присъединяване в общи консервационни и реставрационни планове.
 Българските евродепутати желаят резолюция на Екологичен потенциал за Македония
Българските евродепутати желаят резолюция на Екологичен потенциал за Македония

Ангел Джамбазки прикани за заледяване старта на преговорния развой с РСМ

Двамата разискаха и състоялата се през 2019 година в Археологическия музей в Скопие галерия " 100 години Требенище ", която е провокирала огромен извънреден интерес и отзив. По редица аргументи планът се е забавил, изложбата не се състояла към момента в Белград, само че в този момент следва откриването й в София.

Опазването на културното завещание също бе измежду главните тематики в диалога. Министърът на културата на РСМ изрази предпочитание техните специалисти в региона на реставрацията и консервацията да бъдат подпомагани от българските им сътрудници , които имат нужната експертност и опит в тази област.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР