Днес, 23 март, отбелязваме най-емблематичната природозащитна инициатива – Часът на

...
Днес, 23 март, отбелязваме най-емблематичната природозащитна инициатива – Часът на
Коментари Харесай

На днешния ден отбелязваме Часа на Земята

Днес, 23 март, означаваме най-емблематичната природозащитна самодейност – Часът на Земята на WWF. Точно в 20:30 ч. милиони семейства по света ще изключат алегорично осветлението си за един час, с цел да покажат своя ангажимент към планетата.

В същото време знакови сгради като Айфеловата кула, Операта в Сидни, Емпайър Стейт Билдинг и стотици други ще изгасят светлините, с цел да насърчат държавните управления, бизнеса и всички нас да дадем своя принос към построяването на стабилно общо бъдеще, а ние от,,,,, имаме удоволствието да подкрепим медийно тази чудесна и значима самодейност.

„ Очакваме милиони хора от 190 страни да надградят започнатото и да насочат публичното внимание към отрицателния резултат от климатичните промени и загубата на биоразнообразие. Данните от отчета на WWF сочат, че през днешния ден ние унищожаваме природата с невиждани темпове. Часът на Земята желае да въодушеви световни дейности за нейното запазване и да покаже какво въздействие могат да имат дребните действия върху огромната планета “ , споделя Калина Бояджиева от WWF, координатор на Часа на Земята за България.
Часът на Земята в България
България също няма да остане безучастна към празника на Земята. Редица светофари в центъра на столицата ще светят със зелени сърца през съботния ден. А по остаряла традиция емблематични софийски здания ще притъмнят фасадите си сред 20:30 и 21:30 ч. Сред тях са: Храм-паметника „ Св. Александър Невски “, Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “, Народният спектакъл „ Иван Вазов “, Археологическият музей, статуята „ Св. София “, Националната и Градската художествени галерии, паметника на Цар Освободител на площад „ Народно заседание “ и доста други. В самодейността се включва и бар Петък, който също ще изгаси светлините, ще обезпечи на своите гости сантиментално прекарване на свещи, а част от  приходите си ще подари за идеята на WWF.

Тази година за първи път у нас ще отбележим празника на природата с. WWF и Cinema City ви канят да се насладите на хитовата анимация „ Кунг-фу панда 4 “, чиято премиера беше преди броени дни. Прожекциите ще се състоят в събота: първата ще бъде в зала 3 на Cinema City Парадайс от 11:00 ч., а втората –  в зала 7 на Cinema City Мол София от 13:30 ч. Приходите от прожекциите ще бъдат дарени на WWF в поддръжка на работата им по избавяне на още мечета-сираци и завръщането на добре познатите вкъщи.
Всеки от нас също може да бъде природозащитник 
Голямата задача на WWF е да построи бъдеще, в което хората живеят в естетика с природата. Всеки може да способства като предприеме дребни, само че значими стъпки в всекидневието си. Преживяване, колкото потребно, толкоз и занимателно, включващо богато многообразие от интензивности като изпробване с нови храни, задълбочаване на до момента със заобикалящата ни среда, както и вдъхновяващи спортни, културни или креативен занимания с акцент върху природата.

Глобалната хранителна промишленост е виновна за към една трета от международните излъчвания на парникови газове. Можем да променим това по няколко метода: като пазарим сезонни артикули от локални производители или като отгледаме лични зеленчуци. Всеки съгласно опциите си – от една саксия с босилек на перваза до огромна градина, цялостна с органични марули, домати и чушки. Така освен поддържаме здравословното хранене, само че и понижаваме отпадъците, заобикаляйки опаковките и излъчванията, генерирани от превозването на продуктите. А и постоянно можем да приготвим забавни ястия, като използваме останки или артикули, които нормално изхвърляме.

Транспортът е един от най-големите източници на замърсяване на въздуха. Очаква се към два милиарда транспортни средства да задръстят пътищата до 2035 година В този смисъл ходенето пешком и карането на колело са екологични други възможности, които могат да подобрят както настроението, по този начин и здравето ни. Всички знаем какъв брой значимо е да опазваме природата, само че приятното чувство да сме измежду нея сигурно ще ни подсети за какво я обичаме толкоз.

„ Можем да оставим телефоните встрани и да използваме Часа на Земята, с цел да вдишаме мириса на почвата, да се насладим на хубостта на дърветата, да се разходим с другари, да се спуснем по реката с каяк, да се състезаваме с колела или да се предизвикаме със скално катерене. Да не забравяме и че близката градина, градският парк или поляните към обитаемото ни място също са комплицирана екосистема от разнородни растителни и скотски типове, които можем да изследваме. А като бонус ще понижим разхода на електричество, належащо за фитнес съоръжение, климатици или тв приемници “ , добавя Бояджиева.

Ако времето е неуместно, можем да посетим галерия, отдадена на природата, да се насладим на трогателен научно-популярен филм, като сериала „ Нашата планета “, разказан от Дейвид Атънбъроу, или да се отдадем на креативен занимания: като нарисуваме естествен пейзаж, сглобим декорация от естествени материали или посветим стихотворение на дивата природа. Разбира се, в никакъв случай не е късно и да погледнем гората и нейните жители от нов ъгъл през обектива на фотоапарата.

А пък, в случай че желаем да сме от изгода за околната среда, постоянно можем да образуваме екип за разчистване на нечиста околност, да доброволстваме в приодозащитна организация или да си „ изцапаме ръцете “ с малко пръст като посадим дръвче. Но е значимо преди този момент да се срещнем с и да проверим кои дървета са типични за нашия регион.

Още препоръки вижте на

В момента България е преди всичко в Европа и на осмо в света, като българите сме подарили над 2000 часа на планетата. След Часа на Земята WWF ще изтегли на инцидентен принцип 10 от участниците, които ще получат специфична премия.  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР