Днес, 10 октомври, отбелязваме Европейския ден на донорството и трнсплантацията.

...
Днес, 10 октомври, отбелязваме Европейския ден на донорството и трнсплантацията.
Коментари Харесай

Едно е да знаеш, че ще умреш, друго е да те лъжат, че ще живееш |

Днес, 10 октомври, означаваме Европейския ден на донорството и трнсплантацията .

Както нормално, тези, които имат най-голяма виновност да няма трансплантации у нас, ще турят лицемерни усмивки. Ще се наредят до Ще вземат участие през идната седмица в начинания за отблъскване на номера.

Днес, 10 октомври, е погребален ден за недочакалите трансплантация, за чакащите трансплантация… през днешния ден, 10 октомври, е погребален ден за живота. Защото донорството и трансплантациите са живот.

През август 2009 година министър-председателят Б Не единствено, че не стана това, ами е и по-зле. 

Едно е да знаеш, че ще умреш, друго е да те лъжат, че ще живееш… Ето това прави българската страна, в лицето на нейните ръководещи. За да стигне дъното през 2020 година От началото на годината до през днешния ден, 10 октомври, в България няма направена нито една бъбречна трансплантация от жив донор – безусловно дъно, откато страната ни води някаква обществена статистика (от 20 години насам). От трупен има единствено две. Трансплантация на сърце – една. На черен дроб – шест. Това е за тази година. Абсолютен неуспех за онази част от здравната ни система, която се отнася до донорство и трансплантации!

Болницата, в която се вършат трансплантации на бъбреци у нас, е Александровска (предимно). За премия на тоя неуспех направихме шефа на болничното заведение министър. Да, несъмнено коронавирусът е отговорен, а не новият здравен началник Ангелов. Да, но не! От началото на годината в болница „ Хопократ “ в Солун са направени 49 трансплантации, от които 19 на черен дроб и 30 на бъбрек. От бъбречните 8 са от жив донор. Има и две бъбречни трансплантации на деца на 12 години – нещо, което от години в България е немислимо! Бройката на трансплантациите в солунския трансплантационен център през 2020 година са на равнището от 2019-а. Толкова за нашите оправдания.
Миналата година властта реши да закрие Изпълнителна организация по трансплантации. Пропагандираха, че е за положително. Очевидно не е. Но явно и не им пука изключително. Ако беше противоположното нямаше да съсипят постигнатото. Щяха да го надградят. България е първата страна направила сърдечна трансплантация в целия Източен блок (през 1986 година). Първата бъбречна трансплантация у нас е направена преди повече от 50 години – през 1969-а. Вместо да станем водач на Балканите във връзка с трансплантациите, ние тичаме обратно.

В последно време у нас акциите в поддръжка на донорството и трансплантациите са повече от самите донорски обстановки и трансплантации. Което, коства ми се, е единствената светлина в този тъмен и неизвестно какъв брой дълъг тунел. Само преди четири дни Стефан и Максим (едва на 16 години) Иванови прекосиха Атлантика с гребна лодка в поддръжка на идеята за донорството. Този героизъм стана мотив за нова доза двуличие от властта. Дойде от евродепутатът Ева Паунова – Майдел. Китосаната евроснаха разгласи новината в персоналния си профил във Facebook все едно някакви хора са създали нещо, тъй като им е кеф. Макс и Стефан прекосиха океана, с цел да заострят вниманието към един проблем, който крещи! И пред този вик властта би трябвало смирено да наведе глава и да се извини. Над 1100 души публично чакат нов орган в България. Реално са най-малко двойно повече. Огромната част от тях ще умрат, за какво някой в България не си прави работата и не прави по този начин, че да има трансплантации. Този някой е властта. Вече не съм уверен, че умиращите на диализните апарати, или с изкуствени сърца са склонни да простят за това двуличие, за това нищонепреване. Аз съм трансплантиран и не мога.

Днес, 10 октомври, означаваме Европейския ден на донорството и трансплантацията. Днес се покланяме пред паметта на тези хора, траяли живота си в друго тяло. Днес благодарим на лекарите, които са отдадени на донорството и трансплантациите. Днес е погребален ден за всички недочакали трансплантация!

Б. ред . - Георги Пеев е единственият българин с трансплантирни сърце и бъбрек.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР