Джоузеф Стиглиц, Нобелов лауреат по икономика и професор в Columbia

...
Джоузеф Стиглиц, Нобелов лауреат по икономика и професор в Columbia
Коментари Харесай

Коментар | Конфискуването на руските замразени активи е правилно

Джоузеф Стиглиц, Нобелов лауреат по стопанска система и професор в Columbia University, и Андрю Косенко, помощник по стопанска система в Marist College, в коментар за Project Syndicate
Руската война против Украйна продължава да сее безпорядък в районен и световен мащаб, само че украинците и техните съдружници показват забележителна увереност и храброст. Почти две години откакто Москва стартира своята пълномащабна инвазия обаче става все по-ясно, че интернационалната общественост може и би трябвало да направи доста повече, с цел да помогне.

Докато страните от Г-7 и други държавните управления по света бяха извънредно великодушни в поддръжка на украинските военни старания, има признаци за възходяща отмалялост в някои кръгове - това е развиване, което Русия наподобява, че е очаквала. След като Съединени американски щати и Европейски Съюз не съумяха да се ангажират с повече от 100 милиарда $ помощ за Украйна през декември, концепцията за конфискуване на съветски активи, замразени от западните страни, още веднъж се появи като евентуално решение.
Реклама
Въпреки че изземането на тези активи ще увеличи морала и финансите на Украйна, политиците от двете страни на Атлантика са внимателни. Както неотдавна писа New York Times, висши чиновници на Съединени американски щати се притесняват, че основаването на подобен казус би възпряло други страни да подават средствата си във Федералния запас на Ню Йорк или да ги държат в долари . Но тази угриженост подценява някои основни моменти.

Всъщност конфискуването на съветските замразени активи няма да засегне активите на други страни или да промени тласъка на държавните управления, които не възнамеряват разпалване на война . Освен това като не иззема тези средства, Западът алармира, че държавните управления, които водят брутални войни, могат да нарушават интернационалното право и в същото време да се възползват от него, с цел да избегнат последици за дейностите си. Заотва водачите на Г-7 би трябвало да изпратят ясно обръщение - никоя страна не може да разчита и на двете . Като възпират други злонамерени играчи от нарушение на интернационалното право, такива конфискации биха могли да работят като мярка за бранене на мира.
Като не иззема тези средства, Западът алармира, че държавните управления, които водят брутални войни, могат да нарушават интернационалното право и в същото време да се възползват от него, с цел да избегнат последици за дейностите си.
Ако беше действителен, хипотетичният негативен резултат от изземането на съветски активи върху желанието на други страни да подават средства в Съединени американски щати и Европа щеше да стане явен, когато тези средства бяха замразени при започване на 2022 година Трябва да се означи, че не е имало приключване на капитал от Съединени американски щати или Европа. Това е частично, тъй като има малко сигурни други възможности на откритата финансова система . Ако приемем, че държавните управления стартират да се тормозят да държат активите си в Съединени американски щати, Европа или Япония, къде другаде ще ги реалокират ?

В последна сметка на Русия би трябвало да бъде потърсена отговорност. Въпреки че Москва не може изцяло да компенсира Украйна за опустошенията, които е предизвикала, тя би трябвало като най-малко да заплати за физическите вреди и да покрие разноските за възобновяване. Когато физическо лице навреди на друго лице, то е длъжно да обезпечи отплата. Често активите на лицата се изземат, с цел да се подсигурява, че те извършват това обвързване. Същото важи и за страните. Въпреки че конфискуването на активи постоянно е комплицирано начинание, казусът с Русия може да се окаже изключение, като се има поради, че активите, които би трябвало да бъдат конфискувани, към този момент са замразени.
Реклама
Правните специалисти може да настояват, че предлагането на заеми на Киев и потреблението на замразените активи като поръчителство е по-добър метод, защото това би принудило Русия да избира сред непосредствено компенсиране на Украйна и изземането на тези средства. Но такива механически елементи е най-добре да се оставят на юристите. Реалността е, че Киев се нуждае от парите в този момент, те са под контрола на Запада и би било безскрупулно да не се употребяват, с цел да се помогне на Украйна да завоюва войната и да се възвърне . Неразумно е да се чака данъкоплатците и донорите в Европа, Съединени американски щати и Азия да поемат разноските за реконструкцията на Украйна, когато самата Русия може да има забележителен, въпреки и насилствен принос.

Разбира се, никакви пари не могат да компенсират големите вреди, които съветската война нанесе на стопанската система и популацията на Украйна. Но замразените активи на Русия могат да бъдат обсъждани като предплатено заплащане за репарациите, които Кремъл в последна сметка би трябвало да бъде заставен да заплати.
Свързани публикации Икономиката на Украйна с първи растеж на годишна база от началото на войната 25 септември 2023, 12:37 Русия предлага замяна на замразени активи със Запада 29 август 2023, 10:17
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР