Джоузеф Най Младши, професор по политология в Харвардския университет и

...
Джоузеф Най Младши, професор по политология в Харвардския университет и
Коментари Харесай

Осем урока от войната в Украйна

Джоузеф Най Младши, професор по политология в Харвардския университет и създател на книгата Do Morals Matter? Presidents and Foreign Policy from FDR to Trump, в публикация за Project Syndicate.
Когато съветският президент Владимир Путин стартира нашествието си в Украйна на 24 февруари, той очакваше бързо завладяване на Киев и промяна на държавното управление - аналогични на руските интервенции в Будапеща през 1956 година и Прага през 1968 година Но ориста не му отреди това. Войната към момента бушува и никой не знае по кое време и по какъв начин ще свърши.

Докато някои наблюдаващи упорстват за бързо преустановяване на огъня, други акцентират какъв брой е значимо съветската експанзия да бъде осъдена. В последна сметка резултатът ще се дефинира от обстоятелствата на терен. Тъй като е прекомерно рано да се гадае даже по кое време ще завърши войната, скокът към някои изводи явно е несвоевременен. Например причините, че епохата на танковата война е завършила бяха опровергани с преместването на бойните дейности от северните покрайнини на Киев към източните равнини на Донбас.

Но даже на този ранен стадий има най-малко осем урока - някои остарели, някои нови - които светът научи (или си припомни) от войната в Украйна:
Реклама
Първо,ядреното въздържане работи, само че зависи повече от относителните залози, в сравнение с от качествата. Западът е възпрян, само че единствено до известна степен. Заплахите на Путин попречиха на западните държавни управления да изпратят войски (макар и не оборудване) в Украйна. Този резултат не отразява някакво предимство на съветския нуклеарен капацитет; по-скоро отразява пропастта сред определението на Путин за Украйна като жизненоважен народен интерес и дефиницията на Запада за Украйна като значим, само че не толкоз жизненоважен интерес.

Второ, икономическата причинност не предотвратява войната. Въпреки че този урок беше необятно приет - изключително след експлоадирането на Първата международна война сред водещите международни търговски сътрудници, той беше пренебрегнат от немските политици като някогашния канцлер Герхард Шрьодер. Правителството му усили вноса на Германия на и зависимостта на страната от съветски нефт и газ може би с вярата, че прекратяването на комерсиалните връзки би коствало прекомерно скъпо и за двете страни.Но до момента в който икономическата причинност може да увеличи цената на войната, тя явно не я предотвратява.

Трето, неравната икономическа причинност може да бъде превърната в оръжие от по-малко подвластната страна, само че когато залозите на двете страни са симетрични, взаимната взаимозависимост не дава доста мощ. Русия зависи от приходите от износа на сила, с цел да финансира войната си, само че Европа е прекомерно подвластна от съветската сила, с цел да я спре изцяло. Енергийната причинност е почти симетрична. (От друга страна, в света на финансите Русия е по-уязвима към западните наказания, които с времето могат да й нанесат повече вреди.)

Четвърто, до момента в който глобите могат да покачат разноските за агресорите, те не дефинират резултатите от експанзията в кратковременен проект. Смята се, че шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс (бивш дипломат на Съединени американски щати в Русия) се е срещнал с Путин предишния ноември и го е предизвестил, без резултат, че инвазия на Украйна ще провокира наказания против Русия. Путин може би се е съмнявал, че Западът може да резервира единение във връзка с глобите. (От друга страна, китайският президент Си Дзинпин предложи единствено лимитирана поддръжка на Путин, макар че разгласи другарство с Русия " без ограничавания " - може би заради опасенията му, че Китай може да се заплете във вторичните наказания на Съединени американски щати.)
Реклама
Пето, осведомителната война има значение. Както Джон Аркила от RAND уточни преди две десетилетия, резултатите от актуалната война зависят освен от това чия войска побеждава, само че и от " чия история печели ". Внимателното откриване на разследваща информация от страна на Америка по отношение на военните проекти на Русия се оказа много дейно за " авансово развенчаване " на разказите на Путин в Европа и способства доста за западната взаимност, когато нахлуването се случи, както беше планувано.

Шесто, имат значение както твърдата, по този начин и меката мощ. Докато принудата превъзхожда убеждаването в кратковременен проект, меката мощ може да докара до промени във времето. " Умната мощ " съставлява способността да се комбинират твърда и мека мощ, тъй че те да се укрепват една друга, а не да си опонират. Путин не съумя да направи това. Бруталността на Русия в Украйна сътвори такова омерзение, че Германия най-сетне реши да спре газопровода " Северен поток 2 " - резултат, който американският напън в продължение на няколко години не съумя да реализира. За разлика от тях украинският президент Володимир Зеленски, някогашен артист, употребява своите професионални умения, с цел да показа атрактивен портрет на страната си, осигурявайки на Украйна освен благосклонности, само че и военно съоръжение, което е от значително значение за твърдата мощ.

Седмо, кибер капцитетът не е магическо оръжие. Русия е употребила кибер оръжия, с цел да се намеси в ръководството на електропреносната мрежа на Украйна най-малко от 2015 година, и доста анализатори предвидиха кибер блиц против инфраструктурата и държавното управление на страната при започване на нашествието. И въпреки всичко, до момента в който е имало доста докладвани хакерски атаки по време на войната, нито една не е била определяща за по-широките резултати от военните дейности. Когато сателитната мрежа Viasat беше хакната, Зеленски продължи да комуникира със международната аудитория посредством множеството дребни спътници, предоставени от Starlink Илън Мъск.

Освен това с образование и придобиване на опит украинската киберзащита се усъвършенства. Веднъж като стартира войната, кинетичните оръжия обезпечават по-голяма навременност, точност и оценка за вредите за командирите, в сравнение с кибероръжията. С кибер оръжията не постоянно се знае дали офанзивата е сполучлива или е била спряна и поправена в точния момент. Но въздействието на експлозивите е очевидно и може да се направи оценка на нанесените вреди.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Право 3 Свят 1 Транспорт 2 Политика 3 Свят 1 Политика 2 Свят 3 Свят Реклама
И най-после, най-важният урок е и един от най-старите и най-познатите: войната е непредвидима. Както Шекспир е написал преди повече от четири века, за водач е рисково да насъсква разпри, " развързал кучетата на войната ". Обещанието за къса война е рисково съблазнително. През август 1914 година европейските водачи са очаквали войските " да се приберат до Коледа ". Вместо това те отприщват четири години война и четирима от тези водачи губят троновете си. Непосредствено след американското навлизане в Ирак през 2003 година, мнозина във Вашингтон предсказаха, че войната ще бъде като къса разходка в парка ( " Мисията е изпълнена " четеше знамето на военния транспортен съд през май), само че Съединени американски щати затънаха в Ирак с години.

Сега Путин е този, който развърза кучетата на войната. Те към момента може да се извърнат против него.
Свързани публикации " Германия " АД и Европа след нашествието 17 юни 2022, 06:19 Защитните тези на Меркел за Украйна и Путин – и двете неубедителни 13 юни 2022, 16:41 Западът стартира да се разцепва по изискванията за мир в Украйна 30 май 2022, 07:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Джоузеф Най

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР