43-годишен турист загина вчера в Стара планина. Мъжът е паднал

...
43-годишен турист загина вчера в Стара планина. Мъжът е паднал
Коментари Харесай

След смъртта на турист в планината: Важно е както облеклото, така и застраховката

43-годишен екскурзиант почина през вчерашния ден в Стара планина. Мъжът е паднал от към 15 метра височина в региона на село Оплетня, община Своге.

Вторият потърпевш е единствено с изкълчен гален

През почивните дни стана и още един случай в планината – жена е потърпевша в региона на хижа „ Тъжа “. Тя е с изкълчен гален.

Планинските спасители предизвестяват, че сега даже и във високите елементи температурите са рискови за здравно на хората.

 Предупреждение за високи температури и в понеделник 2 мин. Предупреждение за високи температури и в понеделник  Еньовден е. Билките са най-лековити 2 мин. Еньовден е. Билките са най-лековити  Два пожара горят в Сакар, оповестено е бедствено състояние (СНИМКИ) 2 мин. Два пожара горят в Сакар, оповестено е бедствено състояние (СНИМКИ)  Волята и желанието за живот на Еми: Завършва с отличие и е претендент за най-красива абитуриентка 6 мин. Волята и желанието за живот на Еми: Завършва с отличие и е претендент за най-красива абитуриентка  С деца на море: Кои са най-подходящите плажове за малчуганите? 3 мин. С деца на море: Кои са най-подходящите плажове за малчуганите?  Технически проблем пусна сирените за предизвестие в Габрово  1 мин. Технически проблем пусна сирените за предизвестие в Габрово   Предупреждение за високи температури и в понеделник 2 мин. Предупреждение за високи температури и в понеделник  Еньовден е. Билките са най-лековити 2 мин. Еньовден е. Билките са най-лековити  Два пожара горят в Сакар, оповестено е бедствено състояние (СНИМКИ) 2 мин. Два пожара горят в Сакар, оповестено е бедствено състояние (СНИМКИ)  Волята и желанието за живот на Еми: Завършва с отличие и е претендент за най-красива абитуриентка 6 мин. Волята и желанието за живот на Еми: Завършва с отличие и е претендент за най-красива абитуриентка  С деца на море: Кои са най-подходящите плажове за малчуганите? 3 мин. С деца на море: Кои са най-подходящите плажове за малчуганите?  Технически проблем пусна сирените за предизвестие в Габрово  1 мин. Технически проблем пусна сирените за предизвестие в Габрово 

„ В сливенския сектор на Стара планина най-честите случай са на изгубени хора, както и на такива, които са се контузили – навяхвания или счупвания на долни крака. Това, което вършим ние, е да стигнем оптимално бързо до потърпевшия, да му дадем обезболяващи и да му осигурим профилиран превоз за свалянето от планината “, изясни Николай Сотиров, началник на Сливенския избавителен отряд от доброволци.

В интервенцията се включва даже хеликоптер на въоръжените сили

Най-тежките случаи, с които са се сблъсквали 12-те доброволци в отряда, са свързани с изгубени деца. Според Николай Сотиров тези произшествия изискват по-сериозен запас и нормално лишават доста време, до момента в който се локализира местоположението на изгубеното дете.

„ Преди години издирвахме дете с аутизъм. То се опасяваше от хората, бягаше и се криеше. Тогава се включиха сили на българската войска и даже на пожарната. Акцията продължи дълго, в последна сметка член на избавителния отряд го откри “, описа още Николай Сотиров.

Инцидентът е станал на спирката на рейса на „ Морени ”

„ През този сезон е доста значимо хората да се преценяват с високите температури. Желателно е постоянно да имат вода и да са съобразили облеклото и обувките си с прехода в планината. И може би най-важното е да имат застраховка “, посъветва и Камен, който е част от избавителния отряд в Сливен.

Той изясни, че за 15 години са избавили единствено едни човек със застраховка, всички останали са подценили това условие.

Майката и дъщерята не съумели да намерят пътя към града и подали сигнал на 112

Доброволците приканиха хората да не палят огън в планината – даже на регламентираните места, тъй като температурите са високи, а тревите и храстите са сухи и пламват бързо.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР