Джон Фицджералд Кенеди е роден 29 май 1917 г. Той

...
Джон Фицджералд Кенеди е роден 29 май 1917 г. Той
Коментари Харесай

Любопитни Факти от живота на Кенеди

Джон Фицджералд Кенеди е роден 29 май 1917 година Той е 35-ият президент на Съединени американски щати. Произлиза от известната фамилия Кенеди и е считан за икона на американския демократизъм. Освен това е и единственият католик, избиран за президент в щатите. Кенеди, като се изключи че е най-младият определен президент в историята на Съединените Американски Щати - едвам 43 годишен, е и последният починал, преди мандатът му да е изминал. Заема длъжността от 1961 година до 1963 година, когато е погубен.

Джон Кенеди се ражда в дребното градче Бруклайн, Масачузетс. Завършва учебното заведение Чоут Скул в Кентъки, след което постъпва в Принстън. Поради болест и спиране, година по-късно се мести в Харвард.

Още от дете, бъдещият президент има здравословни проблеми, които се оповестяват в обществото чак след неговата гибел. Още като доста дребен му е сложена диагнозата болест на Адисън. През юношеските си години преборва жълтеница, след което страда от колит, остеопороза и проблеми с кръста.

Въпреки разтърсеното здраве Кенеди става началник-щаб на военноморската флота. Това става чрез ходатайстване от страна на татко му Джозеф Кенеди, по това време дипломат в Лондон. Следват задачи на в Панама и Нова Джорджия, където при задача в морето бъдещият президент избавя мощно опърлен моряк, като го издърпва, захапал със зъби избавителния му пояс. Награден е с орден. Такъв получава и след присъединяване си във Втората международна война.

След геройската си военна работа той влиза в политиката, с цел да заеме мястото на починалия си във войната по-голям брат. Избиран е два следващи мандата за кмет на Бостън, като постоянно се отклонява от позициите на Демократическата партия и тогавашният президент - Хари Труман.

На 12 септември 1953г. се дами за фотографката Жаклин Лий Бувие. От този интервал и през идващите две години обаче здравословното му положение доста се утежнява, даже получава последно причестяване. През този интервал написа и разгласява книгата Образи на смелостта, за която получава премията Пулицър.

През 1960 година Джон Кенеди заявява желанието си да се кандидатира за президент. Печели изборите за претендент на Демократическата партия. На 12 септември произнася своята фамозна тирада в Хюстън, Тексас, в която твърди американския народ, че католицизмът му няма нищо общо с политиката, която ще води.

През септември и октомври същата година следват голям брой телевизионни диспути сред Д. Кенеди и съперникът му - Ричард Никсън. Спокойствието и положителният външен тип на Кенеди вършат положително усещане на нацията и са повратна точка за избора му за президент. Той е определен на 8 ноември 1960 година Има голям брой съществени обвинявания за изборни измами в доста от щатите, само че нищо не се потвърждава.

Положил клетва на 20 януари 1961 година, Кенеди незабавно се заема с външната политика. Известни събития през неговото ръководство са неуспехът с интервенцията в Залива на прасетата, Кубинската ракетна рецесия, построяването на Берлинската стена, конкуренцията за Космоса, ранните събития във Виетнамската война и придвижването за гражданските права.

В страната си води сполучлива политика против расовата дискриминация. Предложенията му за понижаване на налозите върху приходите пък се одобряват едвам след гибелта му. Безработицата понижава, а браншове като тежката промишленост и автомобилостроенето претърпяват същински взрив.

Семейство Кенеди внасят атмосфера и в Белия дом. Те имат вяра, че това би трябвало да е място за респект на американската история, просвета и постижения.

Джон Кенеди е погубен в Далас, Тексас, 22 ноември 1963 година, петък, в 12:30 ч. За единствен причинител на убийството е посочен Лий Харви Осуалд, упрекнат още същия ден. Два дни по-късно е прострелян смъртоносно в полицейския сектор в Далас. Разследването по-късно сочи, че Осуалд е причинителят, само че не са изключени и теории за интрига. Обвиненият пък твърдял, че всичко е режисура и фотографията, на която се вижда да държи оръжието на убийството, е фалшификат.

Има доста версии за убийството на Кенеди. Най- публикуваната се основава на обстоятелството, че е лишил правото на ФЕД (Федералния запас на Съединени американски щати ) да печата банкноти. Показателно е, че незабавно след встъпването си в служба, наследникът му по пост Линдън Джонсън възвръща това право. Тази теза се поддържа и от обстоятелството, че Кенеди е един от дребното президенти на Съединени американски щати, който не е масон. Друга доктрина за убийството пък твърди, че е поради желание на президента да разкрие контактите на страната с извънземни цивилизации.

Каквато и да е истината обаче, тя в никакъв случай няма да биде изцяло изяснена. Важното е, че Джон Кенеди е един от най-известните президенти на Съединени американски щати, уважаван и до през днешния ден.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР