Джодженът е познат и с названието гюзум и представлява вид

...
Джодженът е познат и с названието гюзум и представлява вид
Коментари Харесай

Какво съдържа джодженът и за какво е полезен?

Джодженът е прочут и с названието гюзум и съставлява тип мента. Той е многогодишно растение с генезис Европа и Азия. У нас е обичана билка и фалшификация, тъй като има прелестен сладостен усет.

Използват го за овкусяване на пастите за зъби, водите за уста, дъвките и бонбоните. Подправката е добре позната в кухнята, където се прибавя на доста растителни и месни ястия.

От джоджена се прави и чай - от сушените или пресните листа на растението.

Химически състав на джоджен

 Какво съдържа джодженът Снимка: Илиана Първанова

Сладката билка от семейство Мента има положителни фармакологични свойства, използвани при кашлица, тресчица, инфекции и инфектиране в организма. Тези качества се дължат на общото наличие на съединения, измежду които се отличава кемпферолът и производните на кверцетина, L-карвона, лимонена и още към 40 съединения.

Джодженът и други членове на семейство Ментови са били употребявани от епохи в холистичната медицина, включително в Аюрведа, китайската обичайната медицина и други. Аюрведа употребява чая от джоджен при стомашни болки, а в нашата национална медицина дълго време отварата от джоджен е била главен лек при стомашни недоволства.

Основни изгоди и приложения на джоджена

Джодженът има лек и ободрителен усет. Чаят от джоджен облекчава перисталтиката на червата. Билката е потребна при:

Джоджен при храносмилателни разстройства

Всички типове мента се употребяват при проблеми с храносмилането, гадене, повръщане, газове. Съединението карвон в джоджена е инхибитор на мускулните конвулсии в храносмилателния тракт.

Съдържа антиоксиданти

Антиоксидантите в това растение пазят тялото от свободните радикали. Розмариновата киселина, лимонена и ментола са сигурна антиоксидантна отбрана на организма.

Влияе върху хормоналния баланс

 Ползи от джоджен Снимка: Илиана Първанова

При хормонален дисбаланс джодженът обезпечава облекчение. Джодженът понижава тестостерона и усилва женските хормоин, нужни за овулацията.

Джодженът усъвършенства паметта

Проучвания върху хора с повредена памет са потвърдил, че след приложимост на джоджен тази им мозъчна функционалност е постигнала усъвършенстване с 15 %.

Бори се с бактериалните инфекции

Ментата и съответно джодженът е освежител в пастата за зъби, в дъвки и вода за уста. Има антебактериални и антимикробни свойства, унищожава бактериите в устната празнина, включително ешерихия коли.

Научи също защо е потребно маслото от джоджен.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР