Джинджифиловата закваска представлява ферментирала каша от захар и джинджифил, която

...
Джинджифиловата закваска представлява ферментирала каша от захар и джинджифил, която
Коментари Харесай

Как да си приготвим лесно ферментирала джинджифилова закваска

Джинджифиловата закваска съставлява ферментирала каша от захар и джинджифил, която се употребява за приготвянето на джинджифилова сода и пробиотични питиета. Приготвянето на закваската е доста елементарно, макар че е нужна към седмица, с цел да получите газирана напитка, подготвена за консумация. Щом един път захванете закваската, можете да я поддържате дълго време, през което да си вършиме естествено газирани питиета на минимална цена, написа 24kitchen.

За да приготвите джинджифилова закваска, би трябвало да разполагате с свеж корен джинджифил, за предпочитане органически, захар и вода. Закваската се захваща в стъклен буркан, като би трябвало да се подхранва всеки ден с джинджифил и захар. Начинът на подготвяне е сходен на захващането на мая за самун.

Когато джинджифиловата закваска е подготвена, тя се смесва с подсладен чай или плодов сок и се оставя да ферментира за още няколко дни, с цел да получите най-сетне здравословна газирана напитка.

Ето кои са главните изгоди на ферментацията:

Ферментацията резервира питателните субстанции в продуктите, само че ги разгражда авансово и ги прави по-лесно усвоими.

Ферментацията основава нови хранителни вещеста като да вземем за пример В витамини (включително фолиева киселина, рибофлавин, ниацин и др.).

Ферментацията отстранява токсините от храната.

Някои ферментирали храни съдържат антиоксиданти и подкрепят битката на организма със свободните радикали.

Всички ферментирали храни са богати на лактобацили или другояче казано на потребни пробиотични бактерии, познати на всички от киселото мляко. Те се грижат за чревното ни здраве, а оттова за положителното храносмилане и имунната система.

ДЖИНДЖИФИЛОВА ЗАКВАСКА

Време за подготвяне: 1 час

Ферментация: 1 седмица

Необходими артикули:

За закваската:

2-3 с.л. джинджифил, обелен и нарязан

2-3 с.л. кафява захар

2 ч.ч. вода, дестилирана или филтрирана

За зареждането:

2 с.л. джинджифил, обелен и нарязан

2 с.л. кафява захар

За джинджифилова лимонада:

½ ч.ч. джинджифилова закваска

7 ½ ч.ч. подсладен чай, плодов сок или натурална лимонада

Начин на подготвяне:

1. Поставете върху плота всички съставки за джинджифиловата закваска.

2. Обелете джинджифила и го нарежете на ситно или на тънки филийки.

3. В еднолитров стъклен буркан сложете нарязания джинджифил, захарта и водата. Разбъркайте благодарение на дървена лъжица, до момента в който захарта се разтвори.

4. Покрийте буркана с фино парче плат или марля и стегнете с ластик или връзка. Поставете буркана на топло място.

5. След 24 часа, подхранете закваската като добавите 2 с.л. захар и джинджифил. Подхранвайте по същия метод през идващите 4-6 дни.

6. Закваската е подготвена, когато са налице следните три неща:

– на повърхността се образуват мехурчета;

– при безредие се чува лек съскащ звук;

– разтворът има сладникав-джинджифилов мирис.

Обикновено това се случва към петия ден от ферментацията, само че в някои случаи може закваската да е подготвена на четвъртия, а в другия да са ѝ нужни до 8 дни. Дивата ферментация не е точна просвета и се въздейства от доста фактори като температура, мокрота, непорочност на самите съставки, по тази причина е належащо самообладание и бдителност.

Ключът към сполучливата и добра ферментация е захарта. Тя е храна за микроорганизмите, които освобождават въглероден диоксид и балансират киселинността. Затова джинджифиловата закваска би трябвало да съдържа задоволително количество захар.

7. Пригответе 7 ½ ч.ч. основа за газираната напитка – охладен сладостен чай, плодов сок или натурална лимонада. Прецедете ½ ч.ч. от джинджифиловата закваска. Добавете ½ ч.ч. филтрирана вода в буркана със закваската, с цел да я допълните.

Когато не я употребявате постоянно, можете да „ приспите “ джинджифиловата закваска като я поставите в ледник. „ Събудете “ я като през първите 2 дни добавяте по 2 ч.л. нарязан джинджифил и захар, а през идващите 4-6 дни – по 1 с.л. от двата продукта.

8. Добавете джинджифиловата закваска към основата за газирана напитка. Разбъркайте благодарение на дървена шпатула.

9. Пресипете течността в бутилки с вакуумни капачки благодарение на фуния, като оставите към 2-3 см свободно пространство. Затворете бутилките компактно и оставете на топло за 24 часа. Това време е задоволително, с цел да се газира напитката. След това може да приберете бутилките в ледник.

За пресипването на газираните питиета може да употребявате пластмасови или стъклени бутилки. Когато употребявате стъклени, всеки ден отваряйте бутилките за малко, с цел да се отдели непотребния въглероден диоксид и с цел да се избегне възможна детонация. След това затворете бутилката още веднъж компактно.

10. След като ферментацията е приключила, поставете бутилките в ледник. Консумирайте газираната напитка изстудена в границите на 2 седмици. След този интервал, газираността ѝ ще изчезне.

СЪВЕТИ

При приготвянето на ферментирали питиета, не използвайте железни принадлежности, защото те се отразяват и на усета, и на процеса на ферментация.

За покриване на буркана със закваската, можете да употребявате филтри за кафе, кухненска хартия или тънък вълнен плат.

Домашно приготвената лимонада, приготвена с лимони или с различен тип плод, съдържа идеалната композиция от захар и плодов усет. При приготвянето ѝ използвайте общоприетата примес от 1 ч.ч. плодов сок, 1 ч.ч. захар и 2 ч.ч. вода.

Изберете плодове, които си отиват с джинджифила, като ябълки, боровинки, кайсии, грейпфрут, лимон, лайм, манго, ягоди и ананас.

Преди да пресипете газираната напитка в бутилки, смесете основата за напитката с джинджифилова закваска в огромен стъклен буркан. Покрийте го с парче плат и го оставете за 2 дни, като го разбърквате по няколко пъти дневно. След това налейте в бутилка и оставете на топло за не повече от 24 часа.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР