Джихадистката заплаха принуди френските власти да оставят в сила извънредното

...
Джихадистката заплаха принуди френските власти да оставят в сила извънредното
Коментари Харесай

Две години след терора в Париж французите не са преживели травмата

Джихадистката опасност принуди френските управляващи да оставят в действие изключителното състояние в страната съвсем две години. В началото на този месец, по самодейност на президента Еманюел Макрон, то беше сменено от нов антитерористичен закон. Мерките в него са противоречиви от позиция на правата на силите за сигурност по отношение на тези на жителите. Как се отнасят французите към това и за какво? Попитахме заместител основния редактор на вестник " Монд " Филип Брусар. С него беседва Деян Йотов.


Първата възпоменателна гала беше на националния стадион, където се самовзривиха трима от атентаторите. " Стад дьо Франс " тогава беше изпълнен до краен лимит за другарски мач сред националните тимове на Франция и Германия. Сред съпътстващите президента Макрон на отдаването на респект на жертвите през днешния ден беше предшественикът му на поста Франсоа Оланд, който беше на стадиона по време на детонациите.

Макрон и кметът на Париж Ан Идалго поставиха по-късно венци пред всичките 6 кафенета и заведения за хранене, където ислямистите стреляха против хората.

Последната гала беше пред концертната зала " Батаклан ". Там починаха най-вече - 90 души. Освен родственици на починалите пред залата Макрон беше дочакан прочувствено и от вокалиста на американската група " Eagles of Death Metal " Джеси Хюз. Терорът в залата се случи по време на концерт точно на тази група.

Френските управляващи предизвестяват, че равнището на терористична опасност остава високо. А някогашният шеф на спецчастите на полицията изясни част от измененията в тактиката на деяние при терористично нахлуване.
Жан-Мишел Фоверг, някогашен шеф на спецсилите на френската полиция: " Преговорите " са сменени с " конкакт ". Никъде този вид хора не са се предавали и не трябва да се разрешава времето да играе за тях. Защото това единствено им дава опция да детонират експлозивите и да убият заложниците си. "
Единственият останал жив от терористите - Салех Абдеслам, е в затвор край Париж. Той отхвърля да сътрудничи на следствието. На 18 декември му следва да се яви пред съд в Белгия, където беше арестуван през март 2016 година. Там ще бъде съден за нахлуване против служители на реда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР