Джейсън Лонг е партньор в международната архитектурна компания , която

...
Джейсън Лонг е партньор в международната архитектурна компания , която
Коментари Харесай

Джейсън Лонг: Обществото се променя, места се изоставят, а след време узряват за нова функция

Джейсън Лонг е сътрудник в интернационалната архитектурна компания, която дружно с изследователската платформа АМО работи в региона на архитектурата, урбанизма, дизайна.Той се причислява към ОМА през 2003 година, откакто приключва Harvard Graduate School of Design. Има принос към огромни проучвателен и интердисциплинарни планове в Азия, Северна и Южна Америка и Европа. През миналите няколко години управлява редица планове в региона на опазването на съществуващи инфраструктури и адаптивната ре-употреба (adaptive reuse). Сред тях са POST Houston, Centre Pompidou x Jersey City, Fitzgerald Building в Университета в Торонто, LANTERN в Детройт. и планове за жилищни здания, измежду които комплексът с налични жилища 730 Stanyan в Сан Франциско, Eagle + West в Ню Йорк, The Perigon в Маями бийч. Във Вашингтон управлява построяването на пешеходния мост 11th Street Bridge, част от самодейност за етично възобновяване на кварталите по поречието на река Анакостия. Преди броени дни планът беше отличен с American Architecture Award 2023 в категория " Паркове и градини ". Джейсън Лонг управлява офиса на ОМА в Ню Йорк. Опазването на архитектурно завещание се свързва с концепцията за избрана културна стойност, само че тя не е универсална, а има своя местна специфичност. Как и какво можем да опазваме в този подтекст?
- Започнах работа в в офиса в Пекин, където дружно с Рем (Кулхаас) през цялото време се насочихме към тази сериозна, комплицирана и наситена с предразсъдъци тематика поради въздействието ѝ върху града. Концепцията за това какво би трябвало да бъде опазено трябваше да се разшири - евентуалната политическа значителност на избрани здания или тяхната структурна значителност може да имат стойност, друга от тази, която свързваме с избрана ера, жанр, или тип подробност. Други неща също са скъпи, като да вземем за пример избран вид работен жилища или други тип здания, свързани с комунистическия интервал, които обаче са мощно стигматизирани или неглижирани. Мислехме и по какъв начин на избрани места в града, които бяха в развой на бърза рационализация, има потребност от надзор на скоростта, с която се случват измененията. Опазването е един от инструментите, посредством които това може да се реализира. Но когато то се концентрира единствено върху исторически значими или богато орнаментирани здания, или такива от изключително уважаван интервал, тогава кварталите, където липсват сходни здания, могат да бъдат изравнени със земята. Тази бърза смяна оставя ужасяващ обществен и архитектурен отпечатък.
Джейсън Лонг е част от изследователския план Beijing Preservation (2003), с възложител Бюрото по градско обмисляне в Пекин. Проектът предлага преосмисляне на дефинициите и обсега на методите за запазване, като уголемява хронологията на опазваните обекти и предизвиква съжителството сред старите и новите детайли на градската среда като еднообразно значими. Формата прекомерно постоянно надживява функционалността. Как се вливат нови функционалности в съществуващи здания?
- Начинът, по който дадена постройка може да отговори по характерен метод на потребностите на избрана стратегия, е в центъра на едни от най-интересните ни проучвателен и архитектурни планове. Но в същото време концепцията, че една постройка може да бъде употребена по различен метод е в несъгласие с концепцията за опазването, т.е. има известна подигравка в това, че се занимаваме с планове за ре-употреба. Но, несъмнено, здания постоянно са били използвани наново, тъй като оцеляват дълго, а нашето време на земята е лимитирано. Обществото се трансформира, дадени места се изоставят, а след време узряват за нова функционалност.
Реклама
В момента работим върху трансформацията на гараж в синагога, който се намира в горната източна част на Манхатън. Стилистично звучи по-сложно, в сравнение с е в реалност, тъй като истинската постройка е с богато орнаментирани фасади, все едно е строена като двор за каляски. Но компликациите са във връзка с вътрешната организация, имайки поради потребностите на синагогата и нуждата от едно общо пространство за посетителите. Това ни накара да свържем постройката със прилежаща, която по-рано е била. В тяхната връзка намерихме пространството, от което имаме потребност. Трудното в тази обстановка е, че новата функционалност се съпротивлява на съществуващата постройка. Предизвикателството е да се резервира присъщото за постройката, до момента в който в това време се остави място за по-смели промени, които евентуално ще са нужни, с цел да може тя да действа пълноценно.
POST Houston - " О " атриум и базар в тогавашния пощенски разпределителен център, трансформиран в една от централните културни дестинации в Хюстън. Фотограф: Leonid Furmansky Източник: OMA
В - някогашен пощенски разпределителен център, в обществено пространство, по метод, по който то в никакъв случай не е съществувало преди. Стотици хора са сортирали пощенските колета там, естествената светлина не е била безусловно нужна, а етажите са били отворени и необособени, съгласно потребностите на тогавашната функционалност. За да създадем мястото привлекателно като културно средище с работни пространства и места за хранене, направихме сечения през постройката, през които вкарахме естествена светлина и поставихме три стълбища. Те свързват двата етажа и водят до покрива, като по този метод се обособяват зони, където се случват разнообразни неща. Но също по този начин предизвикват хората да прекосят постройката и да се изкачат до покрива, който може би е мястото с максимален капацитет. Оттам се открива панорама към центъра на града, до каквато множеството поданици на Хюстън нямат достъп - градът внезапно може да се почувства като метрополис.
POST Houston - разпределителният пощенски център след акомодацията му. Фотограф: Sean Flemming Източник: OMA (2022) е бивш пощенски разпределителен център - двуетажна сграда с повърхност 50 хиляди кв.м, дълга 300 м, построена извънредно стабилно поради втората ѝ функционалност - бункер при нуклеарни закани. Възстановяването ѝ е финансирано посредством данъчни заеми, обвързани с опазването на исторически за финансиране от държавното управление на щата Тексас и държавното управление на Съединени американски щати, в помощ на сходни планове. Това дефинира строгия режим на запазване, съгласно който разрешените промени в екстериора са минимални. Сградата през днешния ден се е трансформирала в културна дестинация в града - със зала за музикални събития за 5500 души, споделени работни пространства, пазар и парк на покрива с градска плантация, сцена за събития, градина, места за отдих и заведения за хранене. Разпределителният пощенски център преди трансформацията му в POST Houston (2020). В плана 11th Street Bridge превръщането на зарязан мост в пешеходен парк над река Анакостия, ще свърже две доста разнообразни в обществено и икономическо отношение общности. Но дали тази нова връзка ще бъде от изгода за ощетената общественост на източния бряг, или ще отвори вратата към джентрификация (процесът на смяна на характера на квартала посредством притока на по-заможни поданици и компании, с което се изместват по-бедните поданици и бизнеси - бел. ред.), както нормално се случва в подтекста на плановете за запазване? Можем ли да опазваме, без да изключваме никого от достъпа до споделеното ни завещание? 11th Street Bridge - бъдещият пешеходен мост, който ще свързва източните и западните квартали на Вашингтон (визуализация) Източник: OMA Реклама
- В случая с съществуващата наклонност към джентрификация е обвързвана не толкоз с опазването на съществуващия мост, колкото със самото наличие на обществено пространство. След като спечелихме състезанието, планът ни стартира да се появява в разгласи за недвижими парцели в квартала със повишени цени. Наложи се да изпращаме писмени претенции за неотложно преустановяване на потреблението на плана ни, тъй като не желаехме той да се трансформира в някакъв тип добавена стойност за бранша на недвижими парцели. Не това е упоритостта ни.

Усилието, което постави клиентът ни (Building Bridges Across the River, District Department of Transport - бел. прев.), с цел да се оправи с този проблем, коства ми се, е равно на усилието, което поставя за построяването на самия план. Организираха голям брой акции за набиране на средства, свързани с етично развиване на квартала - пробват се да основат клубове за бъдещи притежатели на домове и други начинания, които да оказват помощ на хората от общността да придобият парцелите, в които живеят сега, или да се включат в стратегии, посредством които да останат в квартала. Мисля, че посредством сходни начинания в действителност е допустимо да се извърнат някои процеси, тъй че обновяването да не опустошава всичко след себе си, а в противен случай - да разреши на локалната общественост да остане и да се усъвършенства. Самата концепция зад Bridge Park е смяна към по-добро точно за тази общественост.

И в случай че се върнем на Пекин - цената на реновацията на старите хутонг (квартали с обичайни къщи с вътрешни дворове - бел. прев.) беше толкоз висока, че съвсем единственият метод, посредством който можеха да бъдат опазени, беше да се трансфорат в първокласни кафенета или домове на заможни жители.

Тоест опазването на материалното завещание би означавало заличаване на обществените и фамилните структури, които са зародили и отгледани в тази среда. В сходни случаи нямаме задоволително положително решение, с изключение на може би по-мащабна социална намеса, която да заобиколи сложната икономическа обстановка. Това е изключително годно в случаите, когато не става въпрос за индустриално завещание.
Двете страни на реката - авансово изследване на ОМА, съпътстващо проектирането на 11th Street Bridge. 1). Разделението на източни и западни квартали във Вашингтон; 2) Среден приход на семействата (> $150K - <$32K / най-ярки цветове=най-ниски доходи); 3) Етнически общности в града (бели, с азиатски генезис, от южна и централна Америка, черни); 4) Процент на поданици родени във Вашингтон (3%-79% / най-ярки цветове = най-голям процент) Източник: OMA
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР