Джеймс Пардю е бивш американски дипломат и посланик. Той е

...
Джеймс Пардю е бивш американски дипломат и посланик. Той е
Коментари Харесай

Пардю: Тръмп и Борисов ще се разберат

Джеймс Пардю е някогашен американски посланик и дипломат. Той е измежду най-активните участници в договарянията за постигането на мир на Балканите след разпада на Югославия. В интервала 2002 - 2005 година Пардю е дипломат на Съединени американски щати в София. 

- Едва ли среща с президента на Съединени американски щати и посещаване в Белия дом се провежда бързо и елементарно. Как тъкмо става това и какъв брой трае подготовката?

- Когато се постанова, една среща в Белия може да се провежда в действителност доста бързо. Такива срещи нормално зависят от политическия календар на участниците. Ако и двамата желаят бърза среща, тя може да се реализира. Персоналът в Белия дом и в министерствата познава тематиките и бързо може да приготви такава среща, когато е належащо.

- Какво ще си приказват Борисов и Тръмп? Защо, съгласно Вас, президентът Тръмп е решил да се срещне с Борисов?

- Сигурен съм, че президентът Тръмп се среща с Борисов, с цел да изкаже признателност на българското държавно управление за решението му да закупи от Съединени американски щати изтребителите Ф-16. Макар че е член на НАТО още от 2002 година, България прекомерно постепенно привежда военното си съоръжение в благозвучие със стандартите на НАТО. И това е най-сериозната стъпка в тази посока до момента. Президентът Тръмп желае персонално да обере лаврите от продажбата на Ф-16, в това число и тъй като сега се бори против импийчмънта. Сигурен съм, че тъкмо в този миг той желае да покаже, че прави нещо за американската промишленост и за стопанската система. Лично аз се надявам, че също така в диалога си с Борисов американският президент ще повдигне такива въпроси като неналичието на медийна независимост и равнището на корупцията в България. Но не ми се има вяра, че те ще бъдат от първостепенна значимост в диалога. Също по този начин чакам, че Тръмп ще употребява медийните благоприятни условия, които дава срещата с Борисов, с цел да вземе отношение най-много по американски политически тематики - а не по български.

- Какви ползи има сегашната американскa администрация в района? С какво може България да ѝ бъде потребна?

- Ангажиментът на Съединени американски щати на Балканите естествено отслабна след офанзивите против страната през 2001 година и след края на споровете в Босна и в Косово. Независимо от това задължението на Балканите в интервала 1995-2008 беше голям триумф за външната политика както на Съединените щати, по този начин и на европейските съдружници. Там ние инвестирахме доста, с цел да дадем на хората в района късмет да се развиват като сполучливи демокрации по европейски модел. Но с цел да се реализиран тези цели, е нужно още внимание. Честно казано, аз считам, че Съединени американски щати, а в някаква степен и европейските страни, си имат към този момент други грижи и не отделят на Балканите това внимание, което районът заслужава. Русия реши, че би трябвало да има съществено въздействие на Балканите и че в този стратегически район ще се бори за превъзходство със западните демокрации. Съединени американски щати, Европейски Съюз и НАТО не трябва да губят този факт от погледа си, те би трябвало да дадат съответен отговор.

- Възможно ли е Тръмп да се опита да влияе върху българската външна политика? Например - за по-ясно оттегляне от Русия и Путин? Или пък за по-острa политика към Европейски Съюз, в духа на Орбан и Качински?

- Като имаме поради очевидната уязвимост на Тръмп към Владимир Путин, демонстрирана на срещата им в Хелзинки и по-късно, аз нямам доверие, че Тръмп въобще ще натиска България да се дистанцира от Путинова Русия. В България съществува съществено съветско въздействие, само че Москва доста добре умее да не го демонстрира толкоз образно. Колкото до Европейски Съюз, известно е, че Тръмп не му е почитател. Той стори много, с цел да изпообиди съдружниците и да понижи американското въздействие в европейските столици. В този смисъл нямам доверие, че срещата ще даде някакви позитивни импулси на България да заема положителни позиции в Европа и да се отграничава от крайния шовинизъм.

- Какво може да завоюва България от тази среща? А Борисов?

- Смятам, че това е естествена среща на двустранно ниво сред двама държавни ръководители. И двамата желаят самопризнание за договорката с Ф-16, а Борисов желае посредством срещата с президента на Съединени американски щати да си поизлъска имиджа пред националистическата аудитория. Не имам вяра, че от тази среща ще излезе освен това.

- В Белия дом ще се срещнат двама популисти и харизматици. Очаквате ли, че двамата ще се харесат?

- Много добре познавам премиера Борисов и мога да ви кажа, че те двамата с Тръмп доста си наподобяват. И несъмнено чудесно ще се схванат. И двамата залагат на национализма и на един избран, недодялан популизъм. И двамата не обичат свободните, самостоятелни и настъпателни медии. Според мен Борисов е по-хитър и доста по-успешен в своята инстинктивна политика вкъщи, в сравнение с Тръмп. Само дето управлява по-малка страна.

Източник:  " Дойче веле "  

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР