Джейми Оливър – световноизвестният готвач, публична фигура и активист за

...
Джейми Оливър – световноизвестният готвач, публична фигура и активист за
Коментари Харесай

Революционерът Джейми Оливър

Джейми Оливър – световноизвестният готвач, обществена фигура и деятел за здравословно хранене, е основател на Food revolution day (Ден на гражданска война на храненето). През 2015 година той е избрал датата 15 май. Оливър, който е прочут с акциите си в английските и американските учебно заведение, свързани със здравословното хранене и информираността на младежите по отношение на нездравословната и потребната храна, е създател на фондация Jamie Oliver Food Foundation и с всяка минала година сподвижниците и известните персони, които застават зад концепциите му, се усилват. Както и триумфите му.

“Всяко дете би трябвало да знае по какъв начин да отглежда и да сготви храна ”

според Оливър и на 15 май той ни приканва да помогнем образованието за качествата на храната да навлезе по-сериозно в всеобщите учебни заведения. Хранителните привички на днешните хора са ни довели до там, че приказваме за международна зараза от затлъстяване, която визира 42 милиона деца по света на възраст под 5 години (Според Световната организация по храните на ООН), като прогнозите са, че до 2030 година 41% от популацията на Земята ще е с надномерно тегло или със затлъстяване.

“Напоследък милиони хора не имат обикновени умения да сготвят от раз елементарна, здравословна и прясна храна. Резултатът е обезпокоително огромен брой страдащи от заболявания, свързани с метода на хранене. Практически, образование по отношение на храната може да обезпечи на децата знанието по какъв начин да се изхранват и себе си, и бъдещите си фамилии, с добра, питателна, вкусна храна - Джейми Оливър ”



Една от вероятните аргументи за тeзи стряскащи числа е неинформираността на обществото за качеството, произхода и приготвянето на храната. И посоката, по която се е движила до момента идеята за здравословното хранене, е прекомерно неправилна. Досега задачата на всички акции и дела е била в информиране на родителите, кое е най-добре за здравето на децата им. И защото това явно не сработва, Джейми Оливър се насочва към самите деца. Към образуването на схващане у тях да внимават с какво се хранят, да изискват то да е приготвено здравословно и да знаят съставките му. Нов мотив към родителите – всяка година срещу затлъстяването се харчат към 2 трилиона $. Една голяма сума, която напълно разумно може да се насочи към радикално противоположната посока на затлъстяването – гладът в разрастващите се страни и страните от „ Третия свят ”

Това е задачата на фондацията на Джейми Оливър – пробутване на часове в елементарните учебни заведения с предмет – храната, приготвянето й от чисти първични материали и артикули по здравословен метод. Защото, съгласно Оливър:

“Трябва да обучим бъдещите генерации в умения, от които те незабавно се нуждаят, с цел да водят здрав, благополучен и работлив живот ”

В основата на акцията е онлайн петиция, която Оливър е насочил към Г20 (20-те най-развити страни в света+представител на ЕС), само че досега тя е подписвана от над 180 страни от целия свят, а почитателите на Деня на гражданска война в храненето към сутринта на 15 май минава 1 000 000 души. За да разпространява концепциите си, Джейми Оливър е призовал за поддръжка някои известни персони и известни лица за младежите, измежду които Пол Маккартни, Хю Джакман, Ед Шерийн, Ронан Кийтинг, Идрис Елба и доста, доста други. Информацията за това, по какъв начин върви акцията, непрекъснато се обновява и може да се следи за всички събития, акции и отзиви по тематиката

С хаштаг във фейбук #FoodRevolutionDay,

Революция на хранене в България

Джейми Оливър е пионер в област, в която в България не е даже тематика в обществото – информираността на самите деца по отношение на качествата на храната им. Свободата да вършат осведомен избор, от време на време срещу волята на родителите си и даже да ги поучават за някои храни, съставки и техники на подготвяне. Доколко това е тематика пък в образованието, което, всеки ще си каже, има задоволително проблеми, е обособена тематика. Но никой не може да отхвърли и следните обстоятелства:

Всяко трето българско момче и всяко четвърто българско момиче са с наднормено за възрастта си тегло. Ако е в първи клас, в учебно заведение най-вероятно ще му предложат да закуси с това:



Най-рисковата група, до 14 години, прекарва съвсем целия си деен ден в учебно заведение – постоянни часове+занималня. Изборът на здравословна храна е мощно стеснен. В лавките има всичко друго, не е и качествена храна – един най-малко от пълнозърнести тестени произведения, пресни плодове, зеленчуци и салати, млечни питиета без добавени овкусители, оцветители и подсладители. Нездравословният избор за сметка на това е безброен.

Не всички учебни заведения оферират топла храна за обяд в ученическите столове, различен е въпросът за качеството й, макар Препоръката на организацията по храните, която всеобщо съвсем не се съблюдава. А по отношение на произхода на храните – не е транспарантно по какъв начин и какъв брой снабдители и получатели на публични поръчки харчат за първични материали и от кое място идват те.

Министерството на образованието отпуска средства на учебните заведения по стратегия „ Чаша топло мляко и закуска за ученика ” за възпитаници от предучилищните паралелки до 4-ти клас с осреднен бюджет 45-55 ст., според от това, къде се намира учебното заведение и по какъв начин разпределя средствата. Нека всеки направи самичък сметката си – какъв брой здравословни неща могат да се купят с 45-55 ст. и дали разбиранията за здравословно са идентични и постижими за всички.

В списание Hera.bg постоянно сме се чувствали виновни и ангажирани със здравето на нашите деца, част от която е здравословното хранене. В началото на образователната година 2014/2015 започнахме план, по време на който две седмици давахме примерни менюта за закуска, обяд и следобедна закуска за учениците. Менюта, взети от действителния учебен живот на една второкласничка на нормално българско учебно заведение.



Смятаме, че родителите сме виновни в това отношение към тях, изключително в основаването на привички и отношение към храненето и готвенето, само че от персонален опит излиза наяве, че учебното заведение и страната би трябвало да работят дружно с нас и признатите закони би трябвало да бъдат прилагани, съгласно времето, в което живеем и мрачната статистика за затлъстяването. Всеки може да промени това.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР