Джасинда Ардърн и Реджеп Тайип Ердоган. Двама държавни лидери, които

...
Джасинда Ардърн и Реджеп Тайип Ердоган. Двама държавни лидери, които
Коментари Харесай

Малкият и големият политик след трагедията в Нова Зеландия

Джасинда Ардърн и Реджеп Тайип Ердоган. Двама държавни водачи, които попаднаха под светлината на прожекторите след атентата в Крайстчърч. И оставиха напълно разнообразни усещания. Светът видя премиера на Нова Зеландия като мощна, решителна и съчувстваща жена, а Ердоган – като нахалник, който се пробва да извлече политическа полза.

Поведението на премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, след кървавото терористичното нахлуване против две джамии в Нова Зеландия, лишило живота на 50 вярващи, я издигна я издигна в очите на хората освен в родината й, само че и по света. За разлика от нея турския президент Реджеп Ердоган влезе в ролята на несъвършен политик, решен да извлече политически дивиденти за идните локални избори в страната.

След терористичното нахлуване Ардърн овладя гнева с решителни стъпки по време на националната рецесия.

На хиляди километри от мястото на събитието президентът на Турция и водач на ръководещата партия АКП Реджеп Ердоган не се посвени да изпозва нещастието, за своите политически цели, мобилизирайки последователите си за идните локални избори на 31 март.

Английският " Гардиън " написа, че Джасинда Ардърн е посочила на целия свят какво е да си водач. Реакцията й след нещастието бе невероятна, приветствана на национално и на интернационално равнище.

В дните след нападението тя го дефинира като тероризъм и в деня след нападението постави венец пред джамията “Киларни ” в столицата Уелингтън. Носеща кърпа и със сълзи на очи, тя изрази взаимност с мюсюлманите в страната и прегърна родственици на жертвите.

Министър-председателката увери имигрантските общности в страната, че Нова Зеландия е техният дом и те са равни с всички останали жители на страната. Тя се обърна към американския президент Доналд Тръмп - възприеман за антиислямски надъхан, с думите, че единственото нещо, от което тя и страната й се нуждае, е състрадание и обич към всички мюсюлмански общности.

Всъщност 38-годишната Ардърн е най-младата жена, държавен глава в света. Когато се кандидатира за поста, критиците й постоянно я нападат, че води плоска акция, казвайки, че нейната популярност в действителност прикрива неналичието й на дълбочина. Но към този момент наподобява, че Ардърн ще остане известна като водач, който ловко управлява страната си през най-тежката й рецесия и демонстрира на другите по какъв начин да създадат същото.

Попада във властта като част от вълната прогресивни, млади водачи дружно с французина Еманюел Макрон и канадеца Джъстин Трюдо, с които постоянно е сравнявана.

Научава, че е бременна единствено няколко дни преди да постави клетва, като министър-председател в офиса си през 2017 година На 21 юни 2018 година тя става едвам вторият държавен водач, който ражда по време на службата си, след пакистанския министър председател Беназир Бхуто през 1990 година След като щерка й се ражда, Ардърн предава властта на нейния вицепремиер за шест седмици, до момента в който е в отпуск по майчинство. Нещо, което мнозина приветстват като знак на актуалната работеща жена.

Поведението й след нещастието е почтено за удивление. Нейната съпричастност към жертвите, достигането до мюсюлманите, решимостта й да не разреши нападателят да стане прочут и да се приложат строги закони за оръжието основават модел, който другите международни водачи да следват по време на терористични офанзиви.

Двуличието на Ердоган

Джасинда Ардърн бе похвалена и от турския президент Реджеп Ердоган, който със своите обществени изяви през миналата седмица съумя да сътвори „ следени мини рецесии “ с Нова Зеландия и Австралия.

„ Всички западни водачи би трябвало да се учат от смелостта, лидерските умения и искреността на новозеландския министър председател Джасинда Ардърн и да одобряват мюсюлманите, живеещи в техните страни “, написа Ердоган в публикация във в. " Вашингтон пост ".

Извънредната среща на Организацията за ислямско съдействие на равнище външни министри, провела се в петък в Истанбул, Ердоган още веднъж даде премиерката на Нова Зеландия за образец:

„ Демонстрираната от госпожа Ардърн реакция, проявената емпатия и поддръжка към мюсюлманите, са образец за всички международни водачи “.

Това е езикът, който Ердоган нормално употребява за пред интернационалната аудитория.

На " собствен терен "  и пред своите гласоподаватели Ердоган построява облик на мощен водач, който взема решение проблемите на Турция, на мюсюлманите по света. Внушава, че взема решение международни проблеми. За това употребява остра реторика и мощ. А обликът на Ердоган в интернационален проект, който желае да се знае от международната общественост, е на миролюбив и сдържан общественик.

Турция се намира в предизборна акция за локална власт. Вотът е плануван за 31 март. На фона на съществени стопански проблеми в страната, залогът за Ердоган, който би трябвало да активизира поддръжници, обаче е забележителен. Вместо претендентите за локална власт, приказва президентът, който в това време е ръководител на ръководещата партия АКП.

По време на цялата предизборна акция се чува единствено гласа на Ердоган. Кандидатите за кметове и общински съветници играят второстепенна роля. Посланията също не прилягат на кметски избор. Традиционните тематики и обещания са изместени от основани „ следени мини рецесии “, които изместват дебата в мечтана посока от ръководещите.

Затова и терористичното нахлуване в Нова Зеландия е отлична опция за Ердоган да стегне редиците измежду своите гласоподаватели.

На прицела му сега са Нова Зеландия и Австралия. Също както преди време имаше „ следени мини рецесии “ с Германия и Холандия, избрани от Ердоган като „ нацистки останки “.

“Таймс ” написа, че Ердоган експлоатира терористичното нахлуване в Крайстчърч. Турският президент първо сподели в Истанбул и Текирдаг видеоклипа, пуснат от нападателя в обществените мрежи, на избирателен протест дружно с фрагменти от манифеста на терориста.

„ Изпробват ни на 16 500 км отсам, от Нова Зеландия, с посланията, които вършат. Това не е дело на обособен човек, проведено е... Тук сме от 1000 години и ще бъдем тук до апокалипсиса. Няма да превърнете Истанбул в Константинопол “, сподели Ердоган в понеделник на събитие от годишнината от борбата при Галиполи през Първата международна война.

Тогава османски бойци побеждават водени от Англия сили, измежду които има и бойци от Австралия и Нова Зеландия. Ердоган продължи в същия дух:

„ Вашите предци пристигнаха тук /.../ и те се върнаха в ковчези. Не се съмнявайте, че ще ви върнем назад като вашите предци. ”

Турският президент не се спря и на различен избирателен протест насочи рекомендация: “Нова Зеландия да възвърне смъртното наказване, с цел да бъде приложено то за нападателя ”.

Турският президент се обърна непосредствено и към терориста.

“Ще платиш за това. Ако Нова Зеландия (не се погрижи) за това, по един или различен метод ще те накараме да платиш ”.

Ердоган все по-често пробва да приказва от името на всички мюсюлмани по света и това не е първият път. Опитва да сътвори усещането, че е покровител на правата на всички мюсюлмани по света. Обкръжението на турския президент обществено декларира, че „ Ердоган е водачът, който въплъщава единството на ислямския и турския свят “.

Но всичко това става, като се построява облика на „ външния зложелател “.

Б. ред. - Тайфур Хюсеин е публицист от obzornews.bg. Анализът му е написан особено за OFFNews.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР