Джак Ма е най-богатият човек в Китай, като състоянието му

...
Джак Ма е най-богатият човек в Китай, като състоянието му
Коментари Харесай

Джак Ма - от неудачник до милиардер

Джак Ма е най-богатият човек в Китай, като положението му се прави оценка на към 50 милиарда $. 56-годишният китаец е мъжът, изравен зад един от най-посещаваните уеб сайтове за онлайн търговия - „ Алибаба”.

Емблематичният бизнесмен управлява Alibaba в продължение на 2 десетилетия – от основаването му през 1999 година до септември предходната година, когато съобщи щафетата на по-млад правоприемник. Под неговото управление компанията прераства в софтуерен колос, а Ма се трансформира в един от най-богатите хора в Китай.

Трудният път към триумфа

В учебно заведение Джак Ма надалеч не е бил добър възпитаник. Не успявал да си вземе изпитите нито в началното, нито в главното си учебно заведение. Провалил се е на приемните изпити в най-лошия университет в града му. Освен това той е кандидатствал в Харвардския университет 10 пъти, само че без триумф. Когато известната верига заведения за хранене KFC разкрили филиал в Китай, 24 души се явили на изявление. От тях 23-ма получили работата, само Джак Ма бил отритнат. Пробвал се е да работи като служител на реда, правил е и два опита за личен бизнес. Всичките му старания са били без позитивен резултат.
Снимка: shutterstock  Джак Ма - от несретник до милиардер
Интернет и неговия капацитет

През 1995 година Джак Ма посетил Съединени американски щати. Тогава той за първи път се е сблъскал с компютрите и интернет. По това време компютрите били рядко срещани в Китай. Първата дума, която Ма потърсил в мрежата, била „ бира”. Тогава му излезли резултати от разнообразни страни, само че не и от Китай. След това потърсил „ Китай”, само че нищо не се появило. Тогава той решил, че е време неговият народ също да влезе в интернет пространството. Когато се връща в Китай, той съумява да убеди 17 другари да влагат в новия му план за електронна търговия „ Алибаба”.

Успехът на Джак Ма

Най-голямото предизвикателство, пред което се изправил Ма, било да убеди хората в Китай, че извършването на покупки и заплащането онлайн са безвредни. През първите три години уеб сайтът за електронна търговия не е имал никакви доходи. Скоро по-късно обаче стартъпът съумял да завоюва финансиране от 20 млн. $ от SoftBank и още 5 млн. $ от Goldman Sachs.

Днес „ Алибаба” е най-голямата платформа за електронна търговия в Китай, а приходите са по-големи от Amazon и Ebay взети дружно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР