Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации В

...
Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации В
Коментари Харесай

Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама

Най-много средства за реклама са отделили парламентарно показаните обединения

В първите 10 дни от предизборната акция 40 участници в локалните избори са похарчили общо 830 635 лева без Данък добавена стойност. Това сочат данните от обичайния за  (ИРПС) мониторинг на медийната реклама по време на предизборната акция. В него са включени формалните страници на 39 национални и районни медии – 9 малките екрани, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 осведомителни уеб сайтове и организации.

Най-много средства за реклама са отделили парламентарно показаните обединения. Първи са партия ГЕРБ с 220 005 лева без Данък добавена стойност. С малко под 100 000 лева ги следва обединението ПП-ДБ с 93 630 лева, „ Възраждане “ с 92 703 лева и Българска социалистическа партия за България с 91 386 лева.Така разноските за медии на четирите обединения съставляват 60% от всички средства, вложени досега за медийна реклама.

Докато претендентите на ГЕРБ, ПП-ДБ и „ Българска социалистическа партия за България “ избира разнородни медийни канали – електронни, печатни и онлайн, с цел да доближават до гласоподавателите си, то „ Възраждане “ е насочила 72% от разходваните до момента запаси за реклама в телевизия Евроком. Към 9 октомври 25 от включените в мониторинга медии са разгласили информация за подписани контракти с участници в изборите.

На първо място по разходвани средства се оказва в. „ 24 часа “, където обединенията са насочили 154 783 лева Вестникът е предпочетен както от парламентарно показани обединения като ГЕРБ, „ Българска социалистическа партия за България “, ПП-ДБ, по този начин и от по-малки и нови субекти.

На второ място е Българска национална телевизия с 139 287 лева, следвана от телевизия Евроком със 109 806 лева Тарифите на Българска национална телевизия и БНР се одобряват от Министерския съвет, като цените за отразяване на акцията на двете публични медии всекидневно са доста по-ниски от тези на комерсиалните медии.

Средствата за медийно отразяване на претендентите заемат максимален дял от общите разноски за предизборните акции. За партиите е извънредно значимо по какъв начин сортират медийните канали, през които да доближат своите гласоподаватели и евентуални симпатизанти.

Според изборното законодателство цените на медиите „ не могат да надвишават междинните пазарни цени за комерсиална реклама през последните 6 месеца преди началото на предизборната акция ”. Освен това цените и изискванията за отразяване би трябвало да са едни и същи за всички партии, обединения, инициативни комитети и регистрирани претенденти. Според изборното законодателство медийните услуги се заплащат от политическите субекти преди съответното лъчение или издание.

*В случаите на контракт, подписан от локална коалиция, сумите са причислявани към водещата групировка – всекидневно тази, която е дала името си на локалната коалиция или пък е по-голяма. Така, в случай че в дадена община имаме коалиция сред ГЕРБ и Съюз на демократичните сили, средствата са начислени в графата на ГЕРБ.

Данните са от обичайния за Институт за развиване на обществената среда (ИРПС) мониторинг на медийната реклама по време на предизборната акция. В него са включени формалните страници на 39 национални и районни медии – 9 малките екрани, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 осведомителни уеб сайтове и организации.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР