Дивият чесън е познат още като левурда, див лук, горски

...
Дивият чесън е познат още като левурда, див лук, горски
Коментари Харесай

Дивият чесън (левурда) бори безсъние и високо кръвно

Дивият чесън е прочут още като левурда, див лук, горски чесън и други Той е сходен на градинския лук, само че повече прилича красиво цвете. А изгодите му са неизмерими.

Лечебни свойства имат както листата на дивия чесън, по този начин и неговите луковици. Консумацията им въздейства благотворно на стомаха, защото не нервират. Освен това малко знае се, че дивият лук е положително средство против безсънието. Редовният му банкет обезпечава лек и спокоен сън. Билката се ползва и при високо кръвно налягане. То безусловно изчезва.

Ударната лечебна доза див чесън може да бъде приготвена, като листенцата или луковицата на растението се нарежат на ситно и се залеят с топло мляко. Оставят се да престоят няколко часа. От отварата се пие постепенно и на глътки, за по-добър резултат. Тази рецепта с топло мляко оказва помощ точно при стомашни болки, чревни проблеми, запек, глисти и хроничната кашлица.

Лечение с билката се ползва още при остри и хронични разтройства, метеоризъм, колики и запек. Листата на дивия чесън могат да се употребяват и като добавка към разнообразни салати и ястия. Те пречистват бъбреците и пикочния мехур, като подтикват уринирането. Вървят добре с други подправки, като лук и/или магданоз.

Ползите от левурдата са много. Освен упоменатите, в националната медицина тя се ползва за усъвършенстване на паметта, при виене на свят, против атеросклероза, при всевъзможни усложнения с дишането и съществуването на храчки.

 Дивият чесън (левурда) бори бодърствуване и високо кръвно

Освен като фалшификация и билка, от дивия чесън се извлича и сок. Той сполучливо повлиява външни рани. Листенцата от него пък могат да се слагат непосредствено върху псориазисни рани.

Основно преимущество на дивия чесън е, че спрямо елементарния, не нервира лигавицата на стомаха. Миризмата му не е толкоз интензивна, колкото при градинския. Много по-издръжлив е. Освен това, от левурдата се подготвя мляко, което има лек привкус на чесън. Маслото, направено от този вид мляко, е било известно през 19-и век в Швейцария.

От див чесън се подготвят доста неща. Любители си вършат пастет от него, прибавят го в таратор, крем супи и други Други пък си подготвят ракия и вино.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР