Дисциплинарното уволнение на учител от Софийската математическа гимназия в София

...
Дисциплинарното уволнение на учител от Софийската математическа гимназия в София
Коментари Харесай

Уволнение на учител от СМГ предизвика родителски протест

Дисциплинарното уволняване на преподавател от Софийската математическа гимназия в София провокира митинг на родители и възпитаници в двора на учебното заведение тази заран.

Отстранена е Петя Тодорова - дълготраен учител по математика и до момента класен началник на X " А " клас.

Протестиращите желаеха решението да бъде преразгледано.

" Не одобряваме и не утвърждаваме уволнението на нашата класна от десети " А " клас, който приключи... Госпожа Тодорова води децата ни към този момент шест години и то ги води по един безукорен метод. Те реализират с нея резултати, които носят популярност на учебното заведение, на самите деца - медали, някои от децата през днешния ден дори са пристигнали с медалите, с цел да поддържат госпожа Тодорова ", сподели една от майките на митинга - Станислава Дурева - пред Българска национална телевизия.

Родителите събират подписи и ще внесат мнението си до шефа и съответните институции.

Те били шокирани, че учителката е уволнена за уронване престижа на учебното заведение, стана ясно от думите на майката.

Уволнението на Тодорова не бе единственият мотив за митинг. Директорът Антони Стоянов не е траял контракта на младия преподавател по български Божидар Георгиев.

" Събрали сме подписка, входирана е в учебното заведение, в инспектората, в МОН и при омбудсмана. Г-н Спечелил е конкурс измежду други 43 почтени учители. Работеше с петите класове и беше класен на V " Г ". Всички бяме прелестно сюрпризирани от неговата добра работа. Отзивите и на децата, и на родителите са отлични. Резултатите им са прелестни - преди всичко в София след регионалния и общинския кръг на олимпиадата по литература ", отбрани го един от протестиращите - Боян Цековски.

В отговор на митинга на уеб страницата на учебното заведение беше оповестена и позицията на шефа Антони Стоянов. Ето какво се споделя в нея:

" Фактите за назначенията и „ уволненията “ в СМГ са следните:

На 17 от назначените през септември 2016 година чиновници в СМГ срочните трудови контракти са продължени в безсрочни.

Срокът на трудовите правни отношения е изминал за петима учители, назначени през септември м.г. на половин щат (четирима, от които работят при различен работодател) както и за други трима учители, назначени на срочен контракт.

Един преподавател подаде заявление за пенсиониране. На различен преподавател, назначен по заменяне, договорът не беше възобновен поради връщането на титуляра.

Един преподавател е дисциплинарно уволнен със съответните претекстове, които са посочени в заповедта за уволнението.

Молбата ми към всички е да проявят почитание към истината и да не популяризират клюки за СМГ, дочути от недостоверни източници. "

Каква е съответната причина за дисциплинарното уволняване стана ясно малко по-късно от изявление на шефа за Българска национална телевизия. Причината е фактът, че като член на националната комисия за математическото съревнование " Европейско кенгуру " тя се е подписала под решението, с което участвалите в него възпитаници на СМГ (около 130) не са класирани за националния кръг макар високите си резултати. При поисканото пояснение от шефа е декларирала, че стои зад подписа си.

Той акцентира, че Петя Тодорова е добър преподавател, като останалите в СМГ, само че в тази ситуация не става въпрос за професионални, а за " личностни качества ":

" През месец октомври на предходната образователна година със заповед на министъра - госпожа Меглена Кунева - е назначена национална комисия " Европейско кенгуру " с ръководител проф. Сава Гроздев - зам.-ректор на частен университет, зам.-председател - госпожа Ирина Шаркова, учител в частната математическа гимназия, и с цел да има представител на държавната - госпожа Петя Тодорова от Софийска математическа гимназия.

Една от функционалностите на тази комисия е да класира учениците в националния кръг. Националният кръг на " Европейско кенгуру " е едно от най-престижните надпревари за възпитаници от България. Част от лауреатите получават национални стипендии от МОН.

През май 2017 година на формалния уебсайт на " Европейско кенгуру " е оповестен протокол, под който стоят три законни подписа - на Сава Гроздев, Ирина Шаркова и Петя Тодорова. Сред класираните няма нито един възпитаник от СМГ, макар че те са с едни от най-силните резултати, което е в цялостен прорез с регламента на надпреварата. Става дума за към 130 деца единствено от СМГ, както и за още доста други от страната, само че да вземем за пример възпитаници от частната математическа гимназия са класирани посредством и на подписа на госпожа Петя Тодорова, която е преподавател в СМГ.

КАЗУСЪТ " ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ "

С този автограф тя умишлено ощетява най-силните възпитаници в България и не пази интереса на учениците от СМГ.

Последваха всеобщи тъжби и неодобрение.

Като учител в СМГ тя би трябвало да мисли за учениците в СМГ и да ги възпитава в чест и достолепие. Това тя не направи - стимулирана за кариера и място в националните комисии, без значение, че с този акт урони престижа и престижа на СМГ и дискриминира към 130 възпитаници от СМГ, техните родители и институцията СМГ.

Говореше се по това време, че би трябвало да вървиш на уроци в частната математическа гимназия, тъй като в случай че вървиш в СМГ, няма да те класират, даже и с цялостен резултат.

В поисканите от мен пояснения тя отговори, че подписът ѝ е достоверен и стои зад него. Затова тя сподели, че кариерата ѝ в националната комисия, ползите ѝ са по-важни от представянето на учениците от СМГ. Не разясня професионалните, а единствено личностните качества. Уволнението ѝ е реалност и е цялостен резултат от нейните дейности ", съобщи шефът.

Неподновяването на контракта на младия преподавател пък той разяснява с думите: " Доброто е зложелател на най-хубавото ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР