Дирекция „Методология на контрола и вътрешен одит“ (МКВО) в Министерството

...
Дирекция „Методология на контрола и вътрешен одит“ (МКВО) в Министерството
Коментари Харесай

Одитори обсъдиха възможностите за подобряване на контрола в публичния сектор

Дирекция „ Методология на контрола и вътрешен одит “ (МКВО) в Министерството на финансите организира работна дискусионна среща с ръководители на звената за вътрешен одит и финансови контрольори в общините с построени звена за вътрешен одит. По време на събитието бяха разисквани индикираните провокации и опциите за усъвършенстване на вътрешния надзор в обществения бранш. Участие в полемиката взеха ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков, ръководителят на Института на вътрешните инспектори в България Йордан Карабинов, чиновници от звена за вътрешен одит и финансови контрольори в общините с построени звена за вътрешен одит, представители на Националното съдружие на общините в Република България.

Експерти от дирекция МКВО в МФ показаха новостите при годишното докладване за положението на системите за финансово ръководство и надзор и за активността по вътрешен одит в обществения бранш, както и предпочитаните области за одит през 2018 година. Представителите на общините бяха осведомени също по този начин с ролята и функционалностите на новосъздадения с РМС № 662 от 1 ноември 2017 година Консултативен съвет по надзор и одит в обществения бранш (Съвет), чиято съществена цел е да координира и синхронизира използваното законодателство, методология, годишните проекти и обмена на информация сред контролните институции и да реализира нужните контакти с интернационалните сътрудници. По време на събитието бяха начертани и главните моменти от признатата с РМС № 683 от 8 ноември 2017 година Стратегия за развиване на вътрешния надзор в обществения бранш на Република България за интервала 2018 – 2020 година При дейните диспути финансовите контрольори и специалистите от звената за вътрешен одит в общините споделиха своите професионални отзиви и виждане както за настоящото положение, по този начин и в вероятност за възстановяване на качеството на вътрешния надзор.

Проведената работната среща беше проведена в осъществяване на член 51 от Закона за вътрешния одит в обществения бранш за да подкрепи вътрешните инспектори и ръководители от локалната администрация при осъществяване на отговорностите им, произлизащи от Закона за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш и Закона за вътрешния одит в обществения бранш.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР