Дирекция "Геодезия, картография и кадастър" в Агенцията по геодезия, картография

...
Дирекция "Геодезия, картография и кадастър" в Агенцията по геодезия, картография
Коментари Харесай

Кадастралната карта покрива вече почти цялата страна

Дирекция "Геодезия, картография и кадастър " в Агенцията по геодезия, картография и кадастър се разделя на две дирекции: "Кадастрална и профилирани карти " и "Геодезия и картография " като функционалностите й се поемат от новите две дирекции, оповестиха от Министерството на строителството и районното развиване.

Това се планува в плана на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Устройствения устав на АГКК. Предложеният план е оповестен за публично разискване.

Промените в Устройствения устав са свързани с приключването на преобразуването на картата на възобновената благосъстоятелност в кадастрална карта, вследствие на което отпадат отговорностите на дирекция "Геодезия, картография и кадастър " по осъществяване на тази активност, излиза наяве от претекстовете на вносителите.

С преструктурирането на профилираната администрация на АГКК няма да се трансформира досегашната обща щатна численост на ведомството, а числеността на чиновниците в новите дирекции се понижава от 39 на 30 щатни бройки. Останалите девет щатни бройки от досегашната дирекция се трансферират към службите по геодезия, картография и кадастър. По този метод ще се обезпечат ресурсно службите, с цел да се усъвършенства обслужването в тях.

В осъществяване на условията на Закона за киберсигурност и Наредбата за минималните условия за мрежова и осведомителна сигурност се основава длъжността "Служител по мрежова и осведомителна сигурност ", който е на директно послушание на изпълнителния шеф на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

След осъществяване на изменението общата бройка на АГКК от 417 щатни бройки се резервира.

Покритието на страната с кадастрална карта се извършва съгласно заложените периоди. Вече съвсем е приключено преобразуването на картата на възобновената благосъстоятелност в кадастрална карта, като към края на предходната година тя покрива 95% от територията на страната.

Кадастърът ще продължи да се развива, като бъде надграждан с спомагателни пластове за още типове подземни връзки. Целта е в кадастралната карта да бъдат отразени всички данни за всеки един парцел, тъй че хората да разполагат с информация в системата за всичко, което им е належащо на едно място.

В момента на практика всеки компютър, обвързван с интернет, е точка за достъп до системата на организацията. Работи се към този момент и за основаване на профилираните карти.

Основни функционалности на Агенцията по геодезия, картография и кадастър са:

Съгласно Закона за кадастъра и имотния указател измежду главните функционалности на организацията са по основаване и поддържане на кадастралната карта и кадастралните регистри за територията на цялата страна, както и осъществяване на административно - техническо обслужване на жителите, ведомствата, общините и други консуматори на кадастрална информация. Агенцията води и регистрите на лицата, правоспособни да правят действия по кадастър, по геодезия и по картография.

Секторите, в които има нужда от данните, които организацията събира, основава, поддържа и съхранява са: пазарът на недвижими парцели, териториалното и устройствено обмисляне, инфраструктурата и опазването на околната среда.

Клиентите на организацията са два вида: жителите като притежатели на недвижими парцели и основните клиенти. Ключовите клиенти може да се разделят на няколко съществени групи, като всяка група има своите характерни условия: централни администрации, общински администрации, правоспособни лица, съдилища, съдии по вписвания, нотариуси, организации за недвижими парцели, търговски банки, вложители,дружества в региона на енергетиката, държавни и частни правосъдни реализатори.

Всички административни услуги, предоставяни от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, които се извършват без известяван на заинтригуваните страни в административното произвеждане и без издаване на заповед по време на изключителното състояние, се извършват по досегашния ред, оповестяват от организацията. Това се отнася и за едни от най-търсените услуги като изваждане на скици на поземлени парцели, скици на здания, схеми на независими обекти в здания и удостоверителни документи.

В електронен вид жителите могат да заявят схема на парцел или скица на независим обект, удостоверения, да създадат информация по кадастрална карта, да потърсят информация за парцел или постройка единствено посредством въвеждане на адрес или посредством идентификатор, да получат извадка от архивен проект и други.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР