Директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов

...
Директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов
Коментари Харесай

Сарафов пред ВСС - за отношенията му с Гешев и израелския експерт


Директорът на Националната следствена работа и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов бе на изслушване си във Висш съдебен съвет. Там правосъдните кадровици разискват към този момент през целия ден искане на премахване на основния прокурор Иван Гешев от поста. Мотивът е уронване на престижа на правосъдната власт от Гешев, който на своя конференция на 15 май употребява израза " политически отпадък ".

" Сутринта на 15 май към 8:20 часа получих SMS в чат група, която е на основен прокурор и зам.-главни прокурори. Той гласеше, че всички заместник-главни прокурори се събират на оперативка с основния прокурор Иван Гешев в 9:00 часа. В 9:00 бях пред кабинета на Гешев, където тъкмо в този час с останалите зам.-главни прокурори влязохме вътре. Той ни посрещна и уточни кой къде да седне, аз трябваше да седна насреща, като в профил до мен не трябваше да сяда никой. Седнахме всеки на посоченото място, след което той сподели, че ще пусне един запис, който е изработен - на Йордан Стоев, посетил го предходния ден в дома му. Уточни, че има над 150 такива записа, и пусна този запис. Записа го слушах 3-4 минути, след което станах, споделих че не искам да чувам повече, и излязох. След този миг не съм се чувал с Гешев повече, не съм го и виждал до през днешния ден ".
-->
" Емоционалното положение на Гешев беше с негативизъм към мен, надъхан, с отрицателно отношение, което личеше още от самото посрещане и влизането ми в неговия кабинет, когато ми сподели къде да седна ", сподели пред Висш съдебен съвет довечера Сарафов.

Той беше безапелационен, че до ден сегашен няма връзка с Гешев, изключен е и от чата групата на основния прокурор и зам.-главните прокурори.

Сарафов разяснява също тематиката с израелския специалист, участвал на мястото, където край колата на основния прокурор на 1 май избухна гърмеж: " Някъде следобяд Гешев ми се обади и ми сподели, че Ясен ще пристигна с израелски специалист. Гешев ми сподели " пуснете го да види какво се случва и да види какви са провалите ". Дойдоха Ясен Тодоров, израелският специалист и преводач със длъжностен автомобил. Допуснахме директно до служебния микробус специалиста. Единият следовател изготвяше протокол в буса, а другите правеха оглед и замервания. С помощта на преводача от сътрудниците от СОБТ той получи информация къде се е случил гърмежа, огледа провалите по дърветата от разстояние от към 8-10 метра. Експертът не е доближавал, не е гледал от непосредствена непосредственост материалните доказателства и не е имал достъп до тях. С това почти завърши неговата роля. На място сподели, че това е доста сериозна бомба и такива неща е виждал в Израел ", уточни Борислав Сарафов.

След 22 ч. в четвъртък стартира и чуване на чиновник на пресцентъра на прокуратурата. Ще има чуване и на още един от зам.-главните прокурори. Дебатите за освобождение на Гешев ще продължат и в петък.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР