Директорът на международния филмов фестивал София Филм Фест Стефан Китанов-Кита

...
Директорът на международния филмов фестивал София Филм Фест Стефан Китанов-Кита
Коментари Харесай

Стефан Китанов-Кита откри юбилейния София Филм Фест

Директорът на интернационалния кино фестивал " София Филм Фест " Стефан Китанов-Кита откри нощес 25-ия юбилеен сезон в зала 1 на НДК, написа dir.bg.

Започнал като тематичен фестивал на кино и музика, претърпял възходящо развиване през годините, СФФ се трансформира в едно от най-значимите кино събития в Централна и Източна Европа. Той е единственият български кинофестивал с акредитация от FIAPF, включен в листата с 50-те най-важни за филмовата промишленост фестивали в света и в календара на ФИПРЕССИ.

Стефан Китанов-Кита откри тазгодишното юбилейно издание прочувствени думи:

" Това е изключително издание, доста значимо и скъпо. Преди към 30 години с моя другар Петър Янков свирехме в подлеза на НДК. Тогава през нас мина моя другар Александър Янакиев и сподели: " Спри да свириш за малко, тъй като в Дома на киното има конкурс за шеф. Така станах шеф на тази институция. "

" През 2007 година списание Variety сложи София Филм Фест измежду 50-те най-значими кинофестивали в света. "

Заместник-министърът на културата Румен Димитров поздрави публиката и уредниците на София Филм Фест с думите:

" Този фестивал продължава да бъде мотор на обединяването в изкуството и обединител на другите жанрове в него. "

Заместник-кметът по просвета на Столичната община доцент Тодор Чобанов също поздрави фестивала за юбилея и се обърна с думите:

" За този четвърт век фестивалът уверен съм е надминал и най-смелите фантазии на младия Кит от фрагментите, които сами видяхте от основаването му.

Неслучайно е апетитен за едно от най-влиятелните културни събития на България, той към този момент доста години краси нашия културен календар, довеждайки в обичания ни град знаковите имена на това обичано изкуство. "

На церемонията по откриването бе връчена Наградата на София на Столичната община на изключителния музикант, кино и сценичен композитор Теодосий Спасов, за неговия принос към изкуството на киното и музиката, като бе маркиран и неговия 60-годишен празник.

" Той е не просто превъзходен музикант и актьор, той е основал напълно нов жанр в музикалното изкуство, прочул е България по целия свят. Поздравявам го от сърце с премията на София! " - с тези думи Тодор Чобанов връчи премията на Теодосий Спасов.

Теодосий Спасов от своя страна сподели, че не се усеща на 60, а доста по-млад, " като възпитаник, получил отлична оценка ".

" Моят преподавател обществото - се радва, половината клас - също, останалата - завижда. "

Поради пандемията от COVID-19 тази година " София Филм Фест " ще се организира в две елементи.

Основният фестивал е в обичайния си интервал през март, когато филмите от програмата ще бъдат показани по едно и също време онлайн (в партньорство с водещата в света платформа за образуване на онлайн фестивали Festival Scope/Shift 72) и в киносалони, при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения, а интернационалните посетители ще бъдат изключения.

Акцент на първата част на фестивала ще бъдат конкурсните стратегии, представянето на новите български игрални и документални филми, настоящи филми на одобрени режисьори и млади гении, фестивални любимци през последната година, и филми от специфични юбилейни рубрики.

Официалното разкриване на 25-ия " София Филм Фест " се организира довечера в зала 1 на НДК с премиерата на най-новия филм на режисьора Камен Калев - " Февруари ".

Той бе показан в " Works in Progress " програмата на 17-ия " София Мийтингс 2020 " и получи справедливо самопризнание - присъединяване в формалната селекция на " Кан 2020 ".

По-късно през годината се чака особено издание на 25-ия фестивал, в което фокус ще бъдат филмите показани от техните създатели от целия свят.

Програмата на фестивала, дружно с обичайните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до края на март. Специална стратегия в Дома на киното и Чешкия център, обвързвана с ретроспективни и други събития, приготви публиката с очакване за фестивала.

Ще бъдат показани повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни кино лентата.

Новите български игрални филми ще са главен акцент в мартенската стратегия на СФФ.

Сред премиерните заглавия за София, с изключение на участващите в състезанията, са " Житие " на Войчех Тодоров и Георги Стоянов по сюжет на Красимир Крумов-Грец, " Блаженият " на Станимир Трифонов, " Рая на Данте " на Димитър Радев, " Сбогом, Джони " на Константин Буров.

За 19 път Конкурсът за български късометражен филм ще показа 12 кино лентата, селектирани от жури в състав: Ваня Райнова, сценарист и продуцент, и режисьорите Борис Десподов и носителя на премията през 2020 - Христо Симеонов. За втора поредна година премията се обезпечава от " Доли медия студио ".

Фестивалът се провежда от Арт Фест под патронажа на Столична община, с поддръжката Министерство на културата, ИА " Национален кино център " и стратегия " Творческа Европа " MEDIA на Европейския съюз, в партньорство с Националния замък на културата, културни институти, спонсори, сътрудници и другари.

На СФФ са гостували плеяда международни кинотворци, измежду които Вим Вендерс, Алън Паркър, Никита Михалков, Фолкер Шльондорф, Аньес Варда, Иржи Менцел, Коста-Гаврас, Тери Гилиъм, Емир Кустурица, Отар Йоселиани, Биле Аугуст, Горан Паскалевич, Бела Тар, Кшищоф Зануси, Агнешка Холанд, Хю Хъдсън, Клаудия Кардинале, Рупърт Еверет, Франко Неро, Тери Джоунс, Майкъл Пейлин, Нури Билге Джейлан, Джери Шацбърг, Данис Танович, Павел Павликовски, Мики Манойлович, Илдико Енеди, Ейбъл Ферара и доста, доста други. Повечето от тях са носители на Наградата на София на Столична община.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР