Директорът на Института за международни политически и икономически стратегии -

...
Директорът на Института за международни политически и икономически стратегии -
Коментари Харесай

Ефектът на бумеранга: Западът не е толкова еднозначен за Украйна

Директорът на Института за интернационалните политически и стопански тактики - РУССТРАТ Елена Панина в своята колона за ФАН споделя за събитията от последните дни, които, както може да се чака, демонстрират, че позицията на " груповия Запад " във връзка с военната поддръжка за Украйна надалеч не е толкоз еднопосочна. Според нея това се отнася на първо място за доставката на оръжие.

Швейцария и освен

Точно оня ден Швейцария отхвърли искане за реекспорт за Украйна на муниции за немски бойни машини на пехотата вид Marder, съгласно вестник Sonntags Zeitung.

Факт е, че в Женева считат, че сходни дейности опонират на статута на неутралитет, който е един от главните правила на Конфедерацията, към който тя се придържа през последните два века. В сходство с този статут тя няма право освен да взе участие във войни, само че и да поддържа някой от участниците във военни спорове.

Характерно е, че съгласно представителя на швейцарския държавен секретариат по икономическите въпроси Германия към този момент е изпратила две претенции по тази тематика.

„ И на двете немски претенции беше отговорено негативно, базирайки се на швейцарския неутралитет и наложителните критерии за отвод според Закона за военните материали “, сподели висшият чиновник.

Трябва да се означи, че Швейцария надалеч не е сама в нежеланието си да „ поддържа “ Украйна по този метод. Така въпросът за доставките на оръжие за Украйна провокира яростни разногласия в съдружното държавно управление на България.

Социалистическата партия на България заплаши да се отдръпна от ръководещата коалиция, в случай че управляващите одобрят доставката на оръжие за Киев. В същото време дясноцентристката партия " Демократична България " също заплаши, че ще напусне обединението, в случай че, в противен случай, доставките не стартират. За да се избегне политическа рецесия, беше решено разглеждането на този въпрос да се отсрочи за неопределен срок.

Според израелския министър на защитата Бени Ганц, представен от Jerusalem Post, страната му също не има намерение да продава оръжия на Украйна, а вместо това ще даде филантропична помощ.

Японското държавно управление в отговор на искане на Украйна да даде противотанкови ракети и муниции отхвърли. Формално Япония оправда решението си с това, че настояването е мъчно за осъществяване „ от правна позиция “, съгласно Kyodo.

Мисля, че в близко бъдеще няколко други европейски държави-членки на НАТО може да откажат да доставят оръжие на Украйна.

Разбира се, Брюксел и Вашингтон ще окажат напън върху тях, само че не всички споделят радикални антируски настроения... Сред „ непримиримите “ последователи на военните доставки могат да се назоват Обединеното кралство, Съединени американски щати, Полша, Латвия, Литва и Естония.

В същото време корупционните фактори оказват въздействие върху растежа на оръжейните доставки за Украйна. Входящата техника и оръжия от непознати страни и частни донори се продават безмилостно. Всички крадат, от редови войници до генерали.

Министерството на защитата на Украйна се отличава с огромни обири: те пускат продажбата на входящата военна помощ от НАТО.

Виждаме добре построена система за препродажба на въоръжение, което идва в Украйна, в това число съоръжение, транспортни средства, бронирани транспортни средства и смъртоносни оръжия, на трети страни. Това изяснява демонизирането на Русия с потреблението на голям брой имитации и провокации и умишленото удължение на спора. Информационният воал покрива бизнеса.

Очевидно е, че обстановката устройва Запада, защото разрешава на страните членки на НАТО да се отърват от остарелите оръжия, най-вече от руски вид. Припомняме, че Владимир Зеленски първо акцентира на настояванията за танкове и самолети от руско произвеждане, които „ събират прахуляк в складовете “ в Източна Европа.

Украйна продава остаряла военна техника, която да бъде осъвременена или изцяло унищожена – би било наивно да се има вяра, че тази помощ е безвъзмездна.

Санкционният тупик

Разцеплението на европейските ръководещи елити по въпроса за доставките на оръжия за Киев беше много предвидимо и е единствено част от социално-икономическата невъзможност, в която европейските страни изпаднаха заради поддръжката на от ден на ден и повече пакети от антируски наказания, постоянно възпроизвеждани от Съединени американски щати и Брюксел.

„ Ефектът на бумеранга” в близко бъдеще може да провокира интензивно обществено неодобрение и открити митинги освен в периферни страни като България, само че и в Германия и Англия. Има доста основателни аргументи за сходни прогнози.

Според един от най-известните английски вестници в близко бъдеще стопанската система на Обединеното кралство ще загуби към 6,2 милиарда паунда (7,96 милиарда долара) поради глобите против Русия.

Само предходната година общата стойност на износа на английски артикули под ембарго за Русия беше 775,9 милиона паунда, съгласно данни на английското държавно управление, което е 27,9% от целия английски експорт за Русия през предходната година.

Уточнява се, че загубите единствено на компютърната промишленост ще възлязат на 4,1 млн. паунда, а загубата на компаниите, изнасящи артикули и технологии за преправка на масло - 6,7 млн. паунда.

Приблизително същата картина се следи и в Германия. Така някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер в изявление за The New York Times сподели, че всички опити за политическа и икономическа изолираност на Русия са обречени на неуспех.

Влиятелният политик счита, че страната му има остра потребност от съветски първични материали. И това се отнася освен за енергийните носители, само че и за редица други продукти, които са не по-малко значими за немската промишленост, да вземем за пример редкоземни метали.

Според Бундесбанк налагането на ембарго върху вноса на сила от Русия ще коства на Берлин 180 милиарда евро единствено тази година. Инфлацията, която към този момент е на 40-годишен връх от 7,3%, ще се форсира до 8,8%. Така стопанската система на страната може да се окаже в една от най-големите рецесии след западната рецесия при започване на 90-те години.

Разрушаване на мита

Очевидно е, че макар антируската изразителност социално-икономическите несъгласия в границите на европейските страни ще ескалират.

Разбира се, натискът на Вашингтон има значение. В самите Съединени щати обаче надалеч не всичко е наред, както от икономическа, по този начин и от политическа позиция. Според последните изследвания на публичното мнение равнището на поддръжка за политиката на Белия дом е извънредно ниско. Може да се допусна, че това е доста обезпокоителен сигнал, който приказва за вероятни огромни протестни дейности.

Най-вероятно администрацията на Джо Байдън ще бъде принудена да измести фокуса от украинския дневен ред към приемането на незабавни стопански и обществени ограничения за нормализиране на вътрешнополитическата обстановка.

Днес е ясно: по-нататъшното усилване на антируската изразителност, както и дейното „ напомпване “ на Украйна с оръжие, единствено ускоряват разрушаването на образувания мит за европейското единение.

Европейците стигат до извода, че е безсмислено да се пробват да приказват с Русия на езика на заканите и изнудването. Необходимо е да се върнат към прагматиката и рационалния метод. В противоположен случай " резултатът на бумеранга " заплашва със промяна на политическите елити и обществени разтърсвания...

Превод: СМ

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР