Директорът на Британския музей се оттегля на фона на разследване на кражба

...
Директорът на Британския музей се оттегли на фона на разследване
Коментари Харесай

Директорът на Британския музей се оттегли на фона на разследване за предполагаема кражба на злато и артефакти от известната лондонска институция.

Оставката на Хартвиг ​​Фишер е приета от настоятелството на музея.

Обяснявайки решението си в изявление в петък, Фишер каза: „През последните няколко дни преглеждах подробно събитията около кражбите от Британския музей и разследването по тях.

„Очевидно е, че Британският музей не реагира толкова изчерпателно, колкото би трябвало, в отговор на предупрежденията през 2021 г. и на проблема, който сега се появи напълно.“

Музеят каза в изявление миналата седмица, че редица предмети от колекцията на музея са били открити като „липсващи, откраднати или повредени“, което е довело до уволнението на служител и разследване от столичната полиция.

„Британският музей започна независим преглед на сигурността, след като предмети от колекцията бяха открити като липсващи, откраднати или повредени. Член на персонала е уволнен и сега Музеят ще предприеме съдебни действия срещу лицето“, се казва в съобщението.

„Въпросът също се разследва от отдела за икономическа престъпност към столичната полиция.“

В изявление, предоставено на CNN, Столичната полиция каза: „Работим заедно с Британския музей. В момента тече разследване – няма задържани и разследванията продължават.”

По-голямата част от предметите са „малки парчета, съхранявани в склад“, принадлежащи към една от колекциите на музея. „Те включват златни бижута и скъпоценни камъни от полускъпоценни камъни и стъкло, датиращи от 15-ти век пр. н. е. до 19-ти век сл. н. е.“, казаха от музея, като добавиха, че нито един от предметите не е бил излаган наскоро публично и са били съхранявани предимно за академични и изследователски цели.

Фишер описа инцидента като „много необичаен“, докато Джордж Осбърн, председател на музея, каза, че това е „тъжен ден за всички, които обичат нашия Британски музей, но ние сме решени да поправим грешките и да използваме опита, за да изградим по-силен музей.

Радина Гигова от CNN допринесе за този репортаж.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР