Дипломати и служители на Министерството на културата се докоснаха до

...
Дипломати и служители на Министерството на културата се докоснаха до
Коментари Харесай

Поредно обгрижване на чиновници с до 30% увеличение на заплатите

Дипломати и чиновници на Министерството на културата се допряха до неочакваната благотворителност на кабинета

С до 30% се усилват разноските за личен състав в задгранични представителства на България, в които чиновниците са натоварени с действия, свързани с предварителна защита на разпространяването на COVID-19 и ограничаване на следствията от пандемията, реши държавното управление на съвещанието си в сряда (16 септември).

Същото нарастване е планувано и за чиновници на културното министерство, като по бюджета на ведомството са отпуснати в допълнение 102 хиляди лв..

Правителството към този момент разгласи желанията си да усили и заплатите в още 28 администрации. Засега обаче не е ясно нито какъв брой служители действително са получили въпросното нарастване, нито какъв брой ще коства тази спонтанна за бюджета. Всъщност единственият публично оповестено претекст бе, че нарастването с 30% на разноските е за личен състав на администрации, които са натоварени с действия по преодоляване на пандемията и следствията от COVID-19, в това число за чиновници на първа линия, чиито отговорности включват обслужване и надзор "на терен ", с директен контакт с други лица. В претекстовете за решението се показва също, че покачването на заплатите ще засегне администрации, "в които главните заплати на чиновниците са по-ниски спрямо други институции, в дисонанс с размера на отговорностите им и директния риск за здравето ". Според причините на създателите на мнението "това поражда липса на мотивация и води до доста текучество на човешкия запас на администрациите ".

Асоциацията на индустриалния капитал и Българската стопанска камара оповестиха, че са срещу препоръчаното от държавното управление нарастване на заплатите в държавната администрация. БТПП дефинира нарастването на заплатите на чиновниците в държавната администрация като "пир по време на чума ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР