Динозаврите са били праисторически влечуги, които живеели през Мезозойската ера

...
Динозаврите са били праисторически влечуги, които живеели през Мезозойската ера
Коментари Харесай

Ние или динозаврите – въпрос на живот и смърт

Динозаврите са били праисторически влечуги, които живеели през Мезозойската епоха (отпреди 248 милиона години допреди 65 милиона години), наречена от учените още „ Ерата на динозаврите ". Динозаврите са изчезнали преди 65 милиона години в резултат на великански метеорит, блъснал планетата ни със силата на 10 милиарда атомни бомби (каквито са били употребявани през Втората международна война) и провокирал ледников интервал на Земята. Природната злополука била с нечувани размери – метеоритът образувал големи талази цунами, които залели немалка част от повърхността на Земята, а в атмосферата били отделени такива количества сяра (около 325 милиарда метрични тона сяра съгласно учените), че Слънцето изчезнало за часове.

Но те просто са имали извънредно неприятен шанс. Оцеляването им е било въпрос на секунди, а не нещо неизбежно. Някои откриватели са твърдо уверени, че не размерът на метеорита е отговорен за тяхното изтриване от лицето на Земята, а времето и мястото, на което той удря планетата ни. Ако се беше приземил единствено няколко минути по-рано или по-късно, щеше да порази Атлантическия океан, а не полуостров Юкатан, Централна Америка.

Д-р Стив Брусате от Университета за естествени науки в Единбург декларира: „ Динозаврите са станали жертва на неповторимо неприятен шанс. Не единствено, че Земята е ударена от метеорит, а за похлупак това се случва във допустимо най-неподходящия миг, когато техните екосистеми са били доста уязвими. "

Д-р Ричард Бътлър от Университета в Бирмингам пък споделя:

„ Без метеорита динозаврите може би още щяха да са тук, само че най-вероятно ние нямаше да сме ".

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР