Динкинеш се оказа двоен астероид. NASA/Goddard/SwRI/Johns Hopkins APL/NOAO Вчера, на

...
Динкинеш се оказа двоен астероид. NASA/Goddard/SwRI/Johns Hopkins APL/NOAO Вчера, на
Коментари Харесай

УСПЕХ: Мисията на НАСА Луси посети Динкинеш и откри, че е двоен астероид!

Динкинеш се оказа двоен метеорит. NASA/Goddard/SwRI/Johns Hopkins APL/NOAO

Вчера, на 1-ви ноември, задачата на НАСА “Луси ” посети своята първа научна цел – метеорита Динкинеш. В хода на облитането бяха снимани подробни фотоси, които разкриха, че в действителност това не е един, а два метеорита!

Горната снимка бе получена в 18:55 ч. българско време, когато “Луси ” бе на 430 километра от Динкинеш.

Компилация от фотоси, снимани от “Луси ” по време на вчерашното облитане на Динкинеш. Photo credit: NASA/Goddard/SwRI/ASU

В седмиците преди облитането инструментите на борда на галактическия уред установяваха, че Динкинеш си трансформира яркостта. Това докара до хипотезата, че може би става въпрос за двоен метеорит. Сега, когато фотосите са към този момент на Земята, е отвън всякакво подозрение – това е по този начин. По-големият метеорит е дълъг релативно 790 метра, а по-малкият – 220 метра.

Посещението на Дикинеш послужи най-много да удостовери работоспособността на системата за автоматизирано следене на “Луси ”, която е в положение да насочва точно бордовите научни принадлежности макар високата скорост на галактическия уред. През 2025 година задачата ще посети още един метеорит от основния пояс – Доналдджонсън, след което тя ще е в цялостна подготвеност за своето проучване на Троянските метеорити на Юпитер през 2027 година.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР