Димитър Продански е изпълнителен директор и член на борда на

...
Димитър Продански е изпълнителен директор и член на борда на
Коментари Харесай

През 2021 ясно отговорихме на желанието на клиентите за по-удобни плащания

Димитър Продански е изпълнителен шеф и член на борда на шефовете на MFG Digital, която сплотява " Аксес Файнанс България " ( " Бяла Карта " ), " Акси Файнанс Румъния ", Easy Payment Services, в това число клона на сдружението в Полша, " Аксес Файнанс Испания ", " Аксес Файнанс Съединени американски щати " и iuvo. Той има значима роля в експанзията на картовия бизнес на групата на MFG на пет задгранични пазара. Продански е сертифициран финансов аналитик (CFA charterholder) от 2006 година, приказва шест езика и има магистърска степен по бизнес администрация от Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Как се разви бизнесът ви през миналата година?
Миналата година беше сполучлива за групата ни по няколко посоки, макар че част от трендовете към този момент не са настоящи през 2022 година Най-напред в Европейски Съюз и в България в частност доходността на спестяванията в банките продължи да понижава. Това даде спомагателен подтик на компании като P2P лендинг платформата ни iuvo, които оферират опция за различни вложения. През 2021 година iuvo означи растеж на нетните* депозити със 115% по отношение на 2020 година - най-големият до момента, а записаните клиенти са към този момент близо 32 хиляди.

Друга значима наклонност беше дигитализацията на бизнеса като цяло. В сферата на заплащанията Easy Payment Services (EPS) беше един от първите небанкови издатели на карти в България и Източна Европа, дал опцията на клиентите си да употребяват услугите G Pay и Apple Pay. Понастоящем над 6000 наши клиенти в България употребяват една от двете услуги, множеството от тях по продуктa ни " Бяла Карта ". Така ясно отговорихме на желанието и потребността на клиентите ни за по-удобни заплащания.
Реклама
И трета значима наклонност беше съживяването на стопанските системи след интервала на пандемията, което докара до растеж в търсенето на заеми и продължава да бъде най-голямата ни бизнес линия. Въпреки високата ни база в България през 2021 година добавихме още близо 40 хиляди карти и близо 20 хиляди нови заема.
Какви бяха целите на вашата бизнес тактика през миналата година?
Основен приоритет за нас през 2021 година беше растежът на бизнеса, тъй че да се възползваме допустимо най-добре от трендовете, които обрисувах. Стартирахме интервенции с кредитни карти в Испания, която е един от най-големите европейски пазари в нашия сегмент. Там има доста играчи - локални и интернационалните, с многомилионни вложения, само че имам вяра, че предлагаме нещо ново и атрактивно. Доказателство за това е, че към този момент имахме месеци с по над 20 хиляди поръчки за карта.

Голямата смяна през тази година е повишаването на финансовите запаси в Европа след старта на войната в Украйна и растящата инфлация. В тази връзка на първите ни пазари България и Румъния се фокусираме върху оптимизация на вътрешните процеси и повишение на рентабилността. На новите пазари ще продължаваме да растем, само че с по-бавни темпове. Това не значи, че стопираме вложенията. През юни т.г. стартирахме първата си тв реклама в Полша.
Какви са най-важните процеси, които се случват във вашата промишленост?
Фундаменталната смяна е в това, че клиентите осъзнаха, че финансовите услуги могат да се дават отдалечено, цифрово и стремително бързо. Нашият бранш е обичайно закостенял поради многото регулации, само че редица европейски наставления " раздвижиха " пазара и хората към този момент откриват сметки, получават карти и аплайват за заеми онлайн и трансгранично. Най-видими са по този начин наречените необанки, някои от които имат милиардни капитали и напреднали технологии, които разрешават бърза агресия. Но те нямат монопол над технологиите и ние предоставяме на всеобщия консуматор у нас същото качество на услугата като тях. Част от софтуера, който употребяваме ние, е от доставчиците, които употребява Revolut да вземем за пример.
Реклама
Клиентите също са все по-взискателни и чакат да получават услугата оптимално бързо, с дребна интеракция с финансовата институция и минимално количество персонални данни. Максимата ни е да предлагаме допустимо най-хубавото потребителско обслужване и по тази причина непрекъснато търсим подобаващи сътрудници.
Пред какви опасности е изправена вашата компания и по какъв начин ги посрещате?
Регулаторни, финансови и в областта на човешкия капитал. Регулаторните евентуално са най-важни, тъй като те могат да ни слагат в по-неблагоприятна обстановка по отношение на съперниците и да повлияят сериозно на развиването на бизнеса на другите пазари. Ние употребяваме българския лиценз на EPS за издаване на картови артикули в страните от Европейски Съюз. Оказа се, че нашият регулатор е по-консервативен във връзка с документите за идентичност. Например ние пожелаваме клиентите да изпратят копие от новата си персонална карта, когато я възобновят. Иначе би трябвало да прекратим договорите им. Конкурентите ни, регистрирани в Полша, Испания или прибалтийските страни, нямат това условие, което ни слага в неизгодна позиция. Стратегията ни е за повече връзка в връзките с регулаторите. Търсим шерване на практиките от другите страни, с цел да не бъдат българските компании елементарно " победени ".

Финансовият риск идва от незадоволителната развитост на финансовия пазар в България. В Западна Европа съперниците ни имат достъп до многомилиардните капитали на световните капиталови фондове или най-малко до ликвидни тържища за дългово финансиране. България към момента се преглежда като дребен и рисков пазар за огромните вложители. Затова фокусът ни е да " подсилим " интернационалните планове и да покажем, че моделът, с който сме привлекли над 200 хиляди клиенти в България, може да е сполучлив и в една Полша или Испания. Тази наша идея е обща с доста други български компании.

Иначе триумфът на всеки бизнес се гради от мениджмънта. България е дребен пазар освен по отношение на разноските за финансиране, само че и за съществуването на готови хора. Конкуренцията за тях е жестока. Все по-често по билбордовете в огромните градове виждаме реклами на работодатели. Ние действаме по различен метод, с който действително да покажем на евентуалните гении каква организация сме. Например MFG от предходната година спонсорира топ гении в магистърската стратегия " Финанси, вложения и финтех " в Стопанския факултет на СУ, която се прави в партньорство с бизнеса и Българската финтех асоциация. Ще продължаваме да бъдем изобретателни в търсенето на положителните фрагменти - въпреки всичко се конкурираме с най-хубавите освен в България, а и в Европа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР