Дигиталната система на БНР за управление на съдържание и излъчване

...
Дигиталната система на БНР за управление на съдържание и излъчване
Коментари Харесай

Вирус върна БНР в аналоговата ера

Дигиталната система на БНР за ръководство на наличие и лъчение е била ударена от вирус, поради който сега радиото излъчва аналогово. В дребните часове на вторник компютърните експерти на Българското национално радио (БНР) са разкрили вирус в системата, поради което тя е била спряна. Пред " Капитал " генералният шеф на радиото Милен Митев разяснява, че това е и повода към момента да не може да се направи разбор на вредите, тъй като системата остава офлайн, с цел да не може вирусът да се популяризира. БНР употребява услугите на системата за ръководство и издание на онлайн наличие.

Според Митев все още не може да се каже дали става дума за инцидентен вирус, който е влезнал в системата на БНР, или хакерска офанзива. Потърсена е помощ от Министерството на електронното ръководство (МЕУ), от където идват спомагателни човешки и механически запаси за оправянето с казуса.

" В момента радиото работи обикновено, само че със усложнения. Към момента всички стратегии излъчват. През идните дни ще пуснем още веднъж системата, с цел да можем да я диагностицираме и да създадем оценка на вредите ", разяснява Митев.
Милен Митев, общоприет шеф на БНР Фотограф: Цветелина Белутова 20 години обратно
Картината, нарисувана от публицисти в БНР, с които " Капитал " беседва, звучи по-апокалиптично. Според работещите в радиото цялата цифрова система Dalet, с която работи институцията, е офлайн и работата се прави полу-аналогово, или по-скоро по този начин, както е работило радиото преди 20 години. Имейлите на публицистите също са инфектирани и всичко се прави офлайн - в това число и писането на сюжетите за предаванията, което сега е на ръка.
Реклама
Dalet e система за ръководство на наличието, в която публицистите и техническия екип инсталират, разгласяват и излъчват. Журналистите обръщат внимание и че сега на уеб страницата на БНР няма звукови файлове и изявленията, тъй като без Dalet няма и изтънчен дневник - т.е. записа на цялата стратегия. По закон БНР е длъжна да пази ефирния си дневник най-малко три месеца от излъчването на дадена стратегия.

Излъчването на музика става от дискове. Звуците от събития минават единствено през едно студио, където се инсталират и оттова се пускат в ефира посредством USB флашки. Това обаче е единствената активност, която минава през флашки, с цел да се минимизира риска от болест.
Архивът е жив и здрав, само че пояснение към момента няма
Едно от терзанията на публицистите е за ориста на архива на радиото. Според Антон Митов, шеф на архивния фонд на БНР, по архива няма вреди, тъй като радиото употребява спомагателна система за бекъп списък. " Интервютата, музиката, концертите - всичко е там. Златният фонд е наред ", разяснява Митов пред " Капитал ".

Извън проблемите с работния развой, на публицистите не е обещано пояснение публично пояснение къде се корени казуса, а единствено механически насоки. На въпрос дали е допустимо да става дума за рансъмуер офанзива (вирус, който изисква плащане-откуп), Милен Митев разяснява, че за момента не е имало искане за откуп. Това значително изключва опцията за рансъмуер, тъй като настояванията за откуп посредством вируси са вградени в самата стратегия.
Реклама Свързани публикации Интервю | Генералният шеф на БНР: Радиото от дълго време е направило цивилизационния си избор 26 май 2022, 11:44 Радиопазарът в България 26 ноември 2021, 18:22 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР