Дигиталната реклама отдавна не е просто добра творческа идея и

...
Дигиталната реклама отдавна не е просто добра творческа идея и
Коментари Харесай

Онлайн реклама специално за технологични компании и стартъпи

Дигиталната реклама от дълго време не е просто добра креативна концепция и комичен слоган. Технологиите направиха онлайн връзката по-точна и персонализирана. Това е допустимо с помощта на данните, които се събират във всеки миг от онлайн интензивностите на потребителите. Така при вярното им потребление биха могли да плануват ползите и държанието на хората още преди те самите да са осъзнали това и да пристъпят към деяние.

Именно вярното събиране, ръководство на данни и потреблението им за рекламни цели е в основата на бизнеса на българската организация Verto Digital. Дългогодишният кадър на Telerik, а след придобиването им и на Progress, Зоран Арсовски основава организацията през 2018 година с фокус към обслужване на софтуерни стартъпи и компании от непознати пазари. Оттогава приходите на Verto Digital регистрират минимум двоен растеж всяка година, а до 2025 година упованията на създателя са екипът да наброява 100 души.
От IT компания към предприемачество
Зоран Арсовски е в основата на построяването на звеното по цифров маркетинг в Telerik. Той събира екип от 13 души с маркетинг и софтуерна специализация, които дават отговор за всички артикули на българската компания. След придобиването й от американската Progress в края на 2014 година той продължава да развива цифровата реклама, само че към този момент за всички световни артикули на новия притежател. Именно в този интервал узрява и концепцията му за основаване на цифрова рекламна организация, която да работи като съветник за софтуерни компании и млади бизнеси. " Тогава знаехме, че създателите на Telerik възнамеряват да основат кампус, към който да се развива стартъп екосистемата и искахме ние също да бъдем част от нея ", спомня си Арсовски. Така през 2018 година той и още трима души от екипа на Progress напущат софтуерната компания и основават Verto Digtal, която ръководят през сдружението " Адверт ". Впоследствие организацията става част и от най-големия частен хъб и споделено работно пространство у нас - Campus X.

Дигиталната организация предлага услуги с фокус анализиране на данни, усъвършенстване на отчети, платена цифрова реклама и SEО. Отскоро екипът се специализира и в имейл маркетинг. " Събирането на данни е основно за активността ни. Вече сме експерти по зареждане на логаритми. Гугъл и Фейсбук по този начин развиват продуктите си, че им е належащо да им зададем публика, задачата за която усъвършенстваме, и да дадем данни, с цел да доближат оптимално задачите ни. Нашата работа е да управляваме всичко това и да захраним платформите с данни ", споделя Арсовски.
Реклама Технологични клиенти
Над 80% от клиентите на Verto Digtal са B2B софтуерни компании от Съединени американски щати и Англия. Останалата част от портфолиото им са български започващи компании от екосистемата към Campus X. Сред тях са първият български еднорог Payhawk, OfficeR&D, Fite и Gtmhub. По думите на създателя цифровите услуги на организацията са подобаващи за започващи компании, които към този момент имат потвърден продуктов модел на пазара.

" Имаме общо към 50 клиента в портфолиото и заобикаляме да работим на планова база. Целим да си партнираме най-малко шест месеца с дадена компания, с цел да може да се опознаем и да свършим работа, от която да има забележим резултат ", споделя Зоран Арсовски. От значение са и бюджетите за цифрова реклама на евентуалните им клиенти, които стартират от сред 30 и 50 хиляди евро на месец. По думите на създателя идеалният профил са бизнеси, които влагат сред 100 и 300 хиляди евро на месец. В редки случаи бюджетите за цифрова реклама могат да доближат и милиони.

От Verto Digtal са безапелационни, че не вземат участие в състезания, на които се състезават с други организации за спечелването на нов бизнес. Клиентите си притеглят най-често посредством рекомендации или през партньорски компании, с които работят. " Крайната ни цел е да помогнем на бизнеса на клиента да пораства. Това може да се случи по два метода - като докараме консуматори, на които комерсиалният екип на клиента да продаде продукта или услугата им, или да докараме хора на уеб страницата, които да пробват продукта и посредством него да станат клиенти на нашия клиент ", изяснява създателят на Verto Digtal. И в двата случая обаче данните и разбирането на логаритмите на платформите са в основата на сполучливите акции и достигането до резултат.
Двоен растеж на бизнеса
Бизнес моделът на организацията е смесен. Тя работи както с месечни такси за обслужването на клиентите, по този начин и с % от вложените от тях рекламни бюджети. От основаването досега това носи на бизнеса всяка година растеж в приходите. За 2020 година сдружението " Адверт " регистрира оборот 7.4 млн. лева, три пъти повече спрямо година по-рано. Печалбата е половин милион лв.. Въпреки мощните резултати по думите на Арсовски пандемията е повлияла с към 15% спад в постъпленията главно поради краткотрайна суматоха и нерешителност при някои от клиентите им. Агенцията завършва 2021 година с двоен растеж в приходите и нараснала облага.
Реклама
Добрите резултати на бизнеса водят до разширение на екипа. Четири години след основаването на организацията той към този момент наброява 26 души. Плановете на Арсовски са в идващите две години да доближат 100, а бизнесът им да пораства с сред 80 и 100% на годишна база. " Вярвам, че най-голямо развиване на цифровата реклама ще има в построяването на инфраструктура за данните. Ще развиваме уменията на екипа, с цел да отговорим на измененията в сектора. Ще развиваме и консултантските ни услуги ", обобщава Арсовски.
Q&A Как се промени цифровата реклама през годините?В началото за резултати от цифрови акции се рапортуваха броят кликове и импресии. Вече има голям софтуерен прогрес за събиране на данни, само че и редица провокации. От една страна, е потребителското държание да се блокират бисквитките за събиране на данни. От друга, GDPR и други регламенти, които виждаме в другите страни. Затова към този момент се отнасяме доста по-сериозно към това да питаме клиента дали е склонен да използваме данните му. Разликата сред марките може да се забележи и още на равнище събиране на данни. Това е опция марките да си подобрят онлайн наличието и да подсилят доверието на клиентите си.Когато сме се отнесли правилно с потребителите и съберем данните, значимо е къде живеят тези те и по какъв начин се употребяват. Има няколко метода за това. От една страна, за визуализация и рипортинг. От друга, за персонализиране на потребителското прекарване, като чатбот да вземем за пример. Трето, за рекламни цели. Искаме да използваме данните, тъй като знаем какъв вид хора са станали наши клиенти, да захраним рекламните логаритми и да кажем на системите да докарат повече такива хора.Ако към този момент всичко е данни, къде остана креативното осъществяване?Някои рекламни платформи към този момент употребяват AI и машинно образование, с цел да основават разнообразни криейтиви. В един миг за това няма да има потребност човешка интервенция, когато зададеш на платформата няколко фрази и картинка, а тя за негативно време сглоби разнообразни банери и видеа. Криейтивът е бил постоянно опрощение за организациите да изискат повече пари на клиентите. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР