Дигитализацията навлиза във всички аспекти на ежедневието и вече помага

...
Дигитализацията навлиза във всички аспекти на ежедневието и вече помага
Коментари Харесай

Столичани пътуват в метрото с дигитално билетче от А1

Дигитализацията навлиза във всички аспекти на всекидневието и към този момент оказва помощ на жителите и гостите на София да пътуват по-лесно и комфортно с метрото с цифров билет. Иновацията е разполагаем на клиентите на, които могат да купят билета през уеб страницата и мобилното приложение Моят А1.


Така не е належащо да се редят на опашки пред касите за билети, както и няма потребност да търсят дребни, което е в допълнение улеснение – сумата се начислява към идната месечна фактура. А в случай че употребяват предплатена услуга от телекома, напряко се приспада от наличния баланс.

Как се случва това?

Специално създадената страница ще генерира автоматизирано QR код, който на собствен ред може да бъде сканиран на турникетите на входа на всяка метростанция в София. При достъпване на страницата номерът на клиента ще бъде автоматизирано разпознат. Оттам нататък е елементарно. Остава единствено да се следват инструкциите и да се натисне бутонът „ Купи “.

При всяка сполучлива покупка се получава утвърдителен SMS, с който клиентът ще откри линк към закупения билет. За по-лесно разчитане на QR-кода е целесъобразно потребителите да засилят яркостта на своето устройство задоволително, с цел да се вижда изображението на него.


Колко коства цифровият билет?

Модерният и комфортен цифров билет от коства 1,60 лева, също колкото и хартиеният. Предимствата за пасажерите са в бързината на закупуване, без очакване по опашки и нужда от точна сума.

А контрольорите?

На, на която се генерира неповторимият QR код за сканиране, има информация за датата и часа на закупуване, както и по кое време е употребена картата. По този метод потребителите могат да удостоверят пред контрольорите на Столична община, че са изрядни пасажери.

Технологиите носят доста изгоди в днешното забързано всекидневие и множеството от нас все по-често чакаме услугите, които употребяваме всекидневно, да са налични по допустимо най-удобния за нас метод - през телефона.


С новата услуга цифрова еднократна карта за метрото от А1 потребителите могат да спестят време, когато им следва да пътуват с метрото, тъй като не чакат на опашки за билет. Допълнително улеснение е, че няма да им се постанова да пазят по време на пътуването хартиено билетче.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР