Диетите и най-вече начинът на хранене са едни от основните

...
Диетите и най-вече начинът на хранене са едни от основните
Коментари Харесай

Протеинова диета - какво трябва да знаем

Диетите и най-много методът на хранене са едни от главните съставни елементи за здравия организъм и положителния външен тип. Важно е да се знае, че когато диетите се съблюдават единствено за избран интервал от време, а по-късно се заменят още веднъж с нездравословната храна, резултатите биват краткотрайни. Затова е значимо човек да си построи резистентен метод на живот, който го прави по-независим от следването на разнообразни диетични режими.

Когато диетата се трансформира в хранителен режим, към който човек се придържа, тогава резултатите остават дълготрайни.

Спортът е извънредно значим съставен елемент от здравословния метод на живот. Само 20 % спорт могат да понижат доста риска от редица болести, както и да подобрят тонуса и хормоните, които спомагат човек да се усеща благополучен.

Преди да се избере дадена диета и да се пристъпи към нейното използване, нужна е консултация със експерт, който да помогне в преценката дали тя е подобаваща поради самостоятелните особености на всеки организъм.

Защо да изберем протеинова диета, с какво тя ще способства за позитивното положение на тялото? На този въпрос отговорът идва след запознаване със същността на протеиновата диета.

Същност на протеиновата диета

Диетата на основата на протеинови артикули е най-ефективният метод за намаляване. Яденето на артикули като месото, яйцата и рибата оказва помощ за стопяването на непотребната телесна маса, като в това време основава чувство за задоволеност, без усвояване на прекалено количество калории. Най-добър резултат с протеинова диета се реализира, в случай че се съчетаят хранителният режим със здравословния сън и физическите извършения.

Протеинова диета значи да се одобряват храни, богати на белтъчини (протеини).

Храните, богати на протеин, са:

– месото и рибата;

– яйцата;

– млечните артикули като сиренето, кашкавала, изварата, млякото.

Няма огромно многообразие на храни, богати на протеини и с ниско наличие на мазнини и въглехидрати. Повечето храни в естествения си тип имат и от трите съществени хранителни субстанции. Основен принцип на протеиновата диета е, че се лимитира приема на храна, която елементарно се трансформира в мазнини, яде се главно високобелтъчна храна с доста зеленчуци, без картофите, с цел да се поддържат мускулите. Този хранителен режим се съчетава с физическо натоварване, с цел да резервира мускулната маса.

Важно е да се смъква главно подкожна лой, а не подкожна лой и мускули. Принципът на отслабването е елементарен: при дефицит на сила, организмът стартира да разгражда мазнините и мускулите в тялото, с цел да си набави сила.

За да се накара тялото да мисли, че мускулите не би трябвало да се употребяват за набиране на сила, нужно е тези мускули да влизат в непрестанно приложимост, с цел да може тялото да не ги топи, а да разгражда единствено мазнините.

Протеиновата диета е насочена по този метод, тъй като протеинът е храна за мускулите, той може да се складира като подкожна лой, единствено в случай че се приема повече, в сравнение с е належащо.

Прието е за мъжете дозата протеин да е до 3 грама на кг телесно тегло, което на процедура значи, че един 80- килограмов мъж може да приема по 3х80=240 грама протеин дневно.

За дами дозата протеин е под 3 грама, към 2.5 грама на кг телесно тегло, което значи, че една 60- килограмова жена може да приема 2.5х60=150 грама протеин дневно.

Храни, разрешени при протеинова диета

 вегетариански протеин

Много салата и свежи зеленчуци е главната рекомендация при протеиновата диета. Салатите оферират огромно многообразие от благоприятни условия, както и обилие през цялото година. Може да се включат доматите, краставиците, марулите, зелето, тиквичките, чушките, морковите, ряпата, може да се употребяват съвсем в неограничени количества. Доматите съдържат ликопен, който се счита че покачва резултата на протеиновата диета, само че това е повече слух, тъй като са нужни огромни количества от тях, с цел да се усети резултатът от ликопена.

Храни, неразрешени при протеинова диета

Сладките неща са неразрешени, включително влизат и плодовете. Напълно изключени са тортите, бисквитите, пастите, кексовете. Всичко със сладостен усет отпада от храната.

Тестените храни също са отвън храненето при тази диета. В това число са хлябът, макароните, спагетите.

Забранена обработка на храната е пърженето и в частност панирането на продуктите.

Основни насоки при правене на персонална протеинова диета

- Месото и рибата на скара, печени без лой или варени, са храна, която би трябвало да се включва по-често в дневното меню.

- Салатите не трябва да се овкусяват с олио или зехтин. Позволено е по 1 супена лъжица дневно, деликатно измерена. Ако кардинално се яде приблизително мазно месо, кашкавал, сирене и яйца, би трябвало да се има поради, че тези храни, с изключение на протеин, съдържат и мазнини. В този случай е по-добре на салатите да не се прибавя лой.

- Яйца - би трябвало да участват варени или печени, единствено със сол и подправки. За да бъдат по-вкусни, може да се добави 50 грама сирене към тях. Може да се подготвят и бъркани или на миш-маш, само че без прибавяне на лой. В жълтъка на яйцето се съдържат 5-6 грама лой и това би трябвало да се има поради.

- Извара - може да се посоли и да се яде със салата от домати или да размени сиренето в шопската салата.

- Съществуват високопротеинови храни, само че с доста мазнини и въглехидрати, тъй че би трябвало деликатно да се реши потреблението им:

100 грама ядки съдържат към 15-20 грама протеин, към 40-50 грама мазнини и 20-30 грама въглехидрати.

Бобът, лещата, грахът, нахутът в доза от 100 грама сурови съдържат към 20 грама протеин, 60-70 грама въглехидрати.

График на хранене при осъществяване на протеинова диета

 какво би трябвало да знаем за протеиновата диета

Добре е да се яде 7-8 пъти дневно, което е невероятно за хора, които вървят на работа. Затова има принцип, който може да се приложи.

Идеята е в никакъв случай да не се усеща апетит, само че и в никакъв случай да не се усеща задоволеност. При мощен апетит шансът за нарушение на диетата е голям. Затова се яде на всеки 2 часа или когато е допустимо. Примерен ден на протеинова диета:

- 7-8 часа – закуска, примерно 200 грама кисело мляко;

- 10 часа – късна закуска, примерно салата от домати с извара;

- 12 часа – обяд, примерно месо или риба със салата;

- 14 часа – следобедна закуска, примерно 200 грама кисело мляко;

- 16 часа – късна следобедна закуска, примерно яйца с подправки и салата;

- 18 часа – вечеря, примерно месо или риба на скара и салата;

- 20 часа – лека късна вечеря, примерно шепа ядки.

Противопоказания за осъществяване на протеинова диета

Протеиновата диета не е уравновесен хранителен режим, тъй като в нея липсват мазнини и въглехидрати. Противопоказна е за хора с бъбречни болести, а здравите би трябвало да пият доста вода по време на диетата. Наличие на болести на храносмилателната система и сърдечно-съдовата система също изключват използване на този хранителен режим.

Много от храните, които се включват, не съдържат фибри, по тази причина е допустима поява на запек, а при незадоволителна хидратация може да се стигне до обезводняване, заради което всички наставления би трябвало да се съблюдават строго.

Правилното осъществяване на подобен вид диета подсигурява сполучливото събаряне на непотребното тегло. Нейната най-хубава изява е световноизвестната диета на Дюкан, която има доста последователи и дава отлични резултати.

Вижте и някои хрумвания за:

- протеинови шейкове;

- протеинови бонбони;

- протеинови десерти.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР