Действията на културните дейци ще продължат, докато не бъдат удовлетворени

...
Действията на културните дейци ще продължат, докато не бъдат удовлетворени
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев: Като нищо ще затворим всички театри в цялата страна

Действията на културните дейци ще продължат, до момента в който не бъдат задоволени настояванията, свързани с бюджета за 2024 година

Като нищо, може би, ще затворим всички театри в цялата страна, не мога да кажа за какъв брой време. Това съобщи ръководителят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев във връзка митинга, проведен от културните дейци.

„ Колегите са подготвени да излязат пред театралните здания и да стачкуват, с цел да могат в последна сметка да накарат хората да схванат, че нашата специалност заслужава почитание, любов, грижа и достолепие “, разяснява Мутафчиев.

По думите му дейностите ще продължат, до момента в който не бъдат задоволени настояванията, свързани с бюджета за 2024 година „ Ние желаеме най-малко 260 милиона лв. да влязат в бюджета към тези 350 милиона лв., които са сега, с цел да може в действителност секторът да проработи и да действа обикновено “, сподели артистът. Мутафчиев добави, че не става въпрос за нарастване единствено на заплати, само че и за пари за действия.

„ Искаме нарастване на издръжката за всички, работещи в читалищата, в районните и националните музеи и библиотеки. Става въпрос за хора, които работят на заплати малко над минималната – към 800-850 лв. “, сподели основният икономист и шеф на Института за обществени и синдикални проучвания и образование (ИССИО) Любослав Костов.

Той разяснява, че настояванията са за 35-процентен растеж на издръжката. Това ще разреши да се вдигнат заплатите най-малко с толкоз, колкото е инфлацията за последните две години и половина, счита той. Любослав Костов уточни, че страната е отстъпила от културата за последните две години.

В София митингът на културните дейци се чака да се състои през днешния ден пред Столичната библиотека.

Източник: БТА
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР