Девет от отборите, участващи на световното първенство по футбол в

...
Девет от отборите, участващи на световното първенство по футбол в
Коментари Харесай

9 отбора на Мондиала ще бъдат водени от чужденци

Девет от тимовете, участващи на международното състезание по футбол в Катар, няма да бъдат водени от свои сънародници. Това значи, че съвсем 1/3 от всичките 32 отбора (28%) имат чужденци за селекционери.

В група А има двама такива треньори. Този на домакина Катар - испанецът Феликс Санчес (46 г.), работи в емирството още от 2006 година и е осведомен чудесно с ситуацията. До 2013 година той е част от плана Aspire Academy, а по-късно стартира работа с юношеските и юношески обединения на Катар, с цел да поеме мъжкия отбор през 2017 година, като две години по-късно печели Купата на Азия.

Вторият чужденец в групата е аржентинецът Густаво Алфаро (60 г.), който е отпред на Еквадор от август 2020 година Но това не е изненадващо, защото е шестият следващ задграничен експерт, назначен от еквадорската федерация.

В група В само португалецът Карлош Кейрош (69 г.) е в непознат народен отбор - Иран. Макар там да го смятат съвсем за локален, защото това му е втори интервал на поста. Първият му е от 2011 до 2019 година Сега през септември той бе привикан по неотложност да води тима на шампионата в Катар, което ще му е трето следващо международно състезание с Иран.

За група С е забавно, че там ще се срещнат двама аржентински треньори. И до момента в който Лионел Скалони си е селекционер на отбора на родината си, то Херардо " Тата " Мартино (59 г.) работи със състава на Мексико (от януари 2019 г.), като същата година завоюва шампионата " Голд къп " в зона КОНКАКАФ.

Вторият тим с непознат треньор в тази група е Саудитска Арабия, който се доверява на Ерве Ренар (54 г.) през юли 2019 година и той става първият французин, работил на тази позиция в кралството (отделен факт е, че Ренар има и полско гражданство).

Групите D и G пък са двете на шампионата в Катар, в които всички тимове имат свои сънародници за селекционери. През 2010 година в Южна Африка и през 2014 година в Бразилия няма нито една такава група, а през 2018 - една.

В група Е колумбиецът Луис Суарес Гусман (62 г.) е отпред на Коста Рика (от 2021 година насам).

За испанеца Роберто Мартинес (49 г.) това ще бъде второ следващо международно състезание, на което води Белгия. Тук той ще е в група F. На Мондиал 2018 в Русия той извоюва бронзовите медали с " алените дяволи ", а в този момент упоритостите на тима са още по-големи.

В групата има и още един " легионер " - англичанинът Джон Хърдман (47 г.), на който се падна достойнството да бъде селекционер на Канада при завръщането на " кленовите листа " на международни шампионати след 36-годишна пауза. За отбелязване при него, че това е първият мъжки отбор, който тренира (от 2018 година насам), откакто до тогава първо води дамите на Нова Зеландия (2006-2011), а по-късно - тези на Канада (2011-2018).

В група Н също има двама селекционери, които са сънародници. Фернандо Сантош води състава на родината си Португалия, а Пауло Бенто (53 г.) е отпред на Южна Корея от 2018 година

 

ФАКТИ

- На Мондиал 2014 е имало четирима немски треньори, а в този момент е единствено един - Ханзи Флик, който си води Бундестима.

- Спад има и при колумбийските селекционери. В Катар ще има единствено един подобен - упоменатият Луис Суарес Гусман, отпред на отбора на Коста Рика. Когато той води Хондурас преди 8 години в Бразилия, тогава има още двама негови сънародници.

- От 2010 година насам на международни шампионати има най-малко трима аржентински треньори.

- Всичките португалци на Мондиал 2022 работят или са работили отпред на националния тим на родината си. Карлош Кейрош (сега отпред на Иран) е сменен отпред на португалския отбор през 2010 година от Пауло Бенто (сега отпред Южна Корея), на чието място пък застава Фернандо Сантош през 2014 година Любопитното е, че тримата са били селекционери и на Мондиал 2014. Тогава Бенто води Португалия, Кейрош също бе с Иран, а Сантош тогава бе с отбора на Гърция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР