Детското и ученическо хранене е тема, която цъка като бомба,

...
Детското и ученическо хранене е тема, която цъка като бомба,
Коментари Харесай

Шефката на хлебарите изригна: Какви са тия киноа, чиа и авокадо за учениците?! Те се хранят с наши пари, да ядат родни култури!

Детското и ученическо хранене е тематика, която цъка като бомба, съобщи ръководителят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Мариана Кукушева пред БНР.

" Това е субсидирано хранене, парите са взети от всички нас, а ние сме " за " това децата да получават най-здравословната, най-вкусна, а за какво не и обичайната храна за България. Да спрем да приказваме за супер храните, създадени в екваториалните страни - киноа, чиа и авокадо като доста здравословна закуска, тъй като е повече от обидно. Имаме стратегия за развиване на селските региони, подтикваме развъждането на редица култури, а в това време обществени запаси да се изливат в доставката на такава храна, която е типична за различен континентален пояс и е нетипична за организма на нашето дете, е съвсем цинично ", разяснява Кукушева.

През 2016 година у нас влезе в действие разпоредба, съгласно която храните в детските градини и учебните заведения би трябвало да са направени единствено по одобрени стандарти. Две години по-късно се оказва, че тази разпоредба към момента не се съблюдава на всички места, акцентира Кукушева. По думите ѝ делът на сивия бранш в производството на храни продължава да е стряскащо висок.

Тя изясни по какъв начин картината може да се промени.

" Предложението е обвързвано с това да се вкарат ваучери за ученическите закуски, които децата обичайно изхвърлят в коша, тъй като те нямат никакъв тип, не се знае кой е доставчикът, не са създадени с нужните храни. И защото сега към 50 стотинки е една закуска, а една същинска, условно казано, баничка, би трябвало да коства към лев (ако сиренето е същинско, в случай че е направена с масло, в случай че брашното е по одобрен стандарт за България), решаваме да създадем по този начин: в случай че се дават пет ваучера за седмицата на родителите, той да има право да реши в кой ден детето с два ваучера ще яде същинска закуска ", изясни Кукушева.

Според разпоредба номер 9 на Министерството на земеделието храните в детските градини и учебните заведения би трябвало да са създадени единствено и само по стандарт. Оказва се обаче, че да вземем за пример самун по одобрен стандарт България създават единствено 48 компании у нас.

Законът за храните стои на трупчета, а политиците и от страната на ръководещите, и на опозицията се вършат, че няма подобен, регистрират от сектора.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР