Децата сякаш не се радват на книгите с Онази искрена

...
Децата сякаш не се радват на книгите с Онази искрена
Коментари Харесай

Книгата е идеалният подарък: Идеи за коледен подарък на дете

Децата като че ли не се радват на книгите с Онази откровена наслада, от която очите им заблестяват. Желанието да четеш е все по-крехко оцелява измежду материалната претруфеност на празниците. Все по-рядко на децата им се коства привлекателна концепцията да се усамотят с книга. Все по-рядко и ние самите даваме образец, което, както знаем, същински пуска корен в живота им.

Но това не би трябвало да ни отхвърля с всевъзможни средства да вмъкваме книгите в цялостния им график и софтуерна ангажираност. Винаги правя подарък книга на Коледа, може да не е на самия коледен ден, а по този начин - апропо - при започване на ваканцията или след Коледа, когато еуфорията отшуми. За мен това си остава най-истинският и логичен подарък на дете. Независим от модата на деня, от непостоянността на порастването им. Вече има избор, книгите не са по-скъпи, в сравнение с е някоя евтина или ненужна движимост. А към Коледа издатели и книжарници като че ли се наговарят и стоварват купища прелестни книги за деца с нови илюстрации и превод. Около Коледа влизането в книжарница значи излизане от света за най-малко час. И ми се желае и аз да съм дете и за пръв път да прочета " Снежната кралица " или да чуя напевното стихче на метеоролога в " Зимна приказка ":

" Над капчука в игли,
сред парцали мъгли,
по заспали ели
сняг вали, сняг вали.
Тук през целия ден
няма никой с изключение на
един дребен елен,
просещ хлебец от мен… "



За дребните деца не е наложително да купувате напълно бебешки книжки. Вече има добре илюстрирани книги с приказки, с истории за деца. Но за тях и най-скучната книга става забавна, щом просто я четете на глас, а те са се гушнали и са притаили мирис...Четете постоянно изразително, преправяйте гласа си и оставяйте за на следващия ден на най-интересното място. А след всяка прочетена глава завършвайте с: " А в идната глава ще разберем по какъв начин зайчето се измъкна от огромна заплаха, в която единствено и малко глупавичко се вкара ". Така ще поддържате интереса. Поне при моите две девойки това постоянно е работело.

Книги за четене на глас на дребните:

1. " Зимна приказка " на Валери Петров

2. " Джуджето Дългоноско " на Вилхелм Хауф

3. Андерсенови зимни приказки

4. Поредицата за Зайчето Питър на Биатрикс Потър

5. " Детето на Грузулака " на Джулия Доналдсън

6. " Голямото премеждие на дребното таласъмче " (книга-игра) на Никола Райков

Класически коледни книги за деца - нормално се радват на доста приздавания, изключително към Коледа. Повечето от тях са филмирани и в игрална, и в анимационна версия и е добра концепция след книжката да гледат кино лентата. Ако към този момент не се е случило противоположното.

1. " Коледна ария " на Чарлс Дикенс

2. " Даровете на влъхвите " на О. Хенри

3. " Лешникотрошачката " на Е.Т.А. Хофман

4. " Писма от Дядо Коледа " на Дж. Р. Р. Толкин

5. " Полярен експрес " на Крис ван Алсбърг

6. " Войната на таралежите " на Братя Мормареви
(не е коледна, само че пък е толкоз хубава за тази възраст)

Книги за (пре)тийнейджъри - в случай че смятате, че детето няма да бъде привлечено от класическата литература за деца и желае нещо по-атрактивно, нещо не безусловно коледна тематика, това си остават част относително новите бестселъри за (пре)тийнейджъри:

1. Поредицата за Пърси Джаксън на Рик Риърдън

2. Поредицата за Хари Потър на Дж.Р. Роулинг

3. Книгите на

4. " Приказка до безкрайност " на Михаел Енде

5. " Животът ми като тиквичка " на Жил Парис

6. " Часът на чудовището " на Патрик Нес

За огромните деца - в случай че вашият огромен младеж чете на драго сърце, нашите откровени поздравления, свършили сте дружно чудесна работа. Те към този момент сами избират книгите си, подарете им ваучер. Или изберете нещо по ползите им - " Как да рисуваме... ", книги за пътешественици и създатели, готварска книга, енциклопедия, абонамент за списание.

Не подценявайте децата и им се доверете за усета. Важно е да се чете, а какво - към този момент е въпрос на търсене и намиране. Важно е възприятието, че се пренасяш, че различен свят оживява, че ти не се връщаш същия. Дали ще чете класика или и на 18 ще избира приказки, дали ще чете young adult с сантиментален привкус, или ще обича комикси, вещици и вампири - това в действителност няма изключително значение. Не забравяйте да четете и вие на драго сърце пред тях. Днес ще четат модерното за деня в компанията им, на следващия ден ще посегнат към сериозна литература от вашата купчинка.

Времената се менят, децата също, само че четенето постоянно ще прави онази тънка граница сред хората. Културното, грамотното, с необятна просвета и богат език дете, постоянно ще се вижда и харесва повече. Ще има нещо, което никой не може да му вземе. В тези софтуерни времена, тази граница е още по-категорична. Струва си децата да четат, постоянно ще си коства. Нека това си остане измежду родителските ни цели.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР